Vineri, 17 aprilie, în sala Bucovina a Palatului Administrativ a avut loc, la solicitarea prefectului județului Suceava, Alexandru Moldovan, o ședință operativă la care au participat secretarul de stat, coordonator al Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, generalul Ionel Oprea, subsecretarul de stat Ovidiu Șandor, Manuela Trifan, directorul interimar al Direcției de Sănătate Publică Suceava, medicul Irina Franciuc, reprezentantă a Asociației Medicilor de Familie din județul Suceava, doctorul Gabriel Gospodaru, de la Colegiul Medicilor Stomatologici, Ovidiu Tomșa, președintele Sindicatului „Sanitas” Suceava, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță, primarul Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harșovschi, directorul organizației Crucea Roșie România – Filiala Suceava,  Cornel Dediu și medicul Liviu Trifina, reprezentant al Asociației O.N.G.-urilor.

Din motive obiective, medicul Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava, nu a putut onora invitația, dar a transmis sprijinul instituției pe care o reprezintă.

În cadrul ședinței secretarul de stat Ionel Oprea, coordonator al Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, a făcut o prezentare a situației existente în unitatea medicală, cu accent pe asigurarea resursei umane, absolut necesară în oricare din proiecțiile celor trei etape cuprinse în planul de operaționalizare graduală a Spitalului Județean pentru atingerea capacității de răspuns maximal.

Un punct vulnerabil identificat anterior, care consta în asigurarea concentrației de oxigen la unitatea spitalicească a fost rezolvat, urmând a fi amplasat un stocator cu o capacitate de 10.000  de litri oxigen lichid, cu asigurarea circuitelor necesare.

În ceea ce privește restabilirea funcționalității normale a spitalului și optimizării nivelului de răspuns în condițiile actuale, cu referire directă la asigurarea logisticii medicale, în prezent unitatea spitalicească dispune de un număr de 37 de ventilatoare mecanice.

Mai mult decât atât, capacitatea de testare a crescut, prin intermediul celor trei aparate PCR și a celui de analiză rapidă donat de către Crucea Roșie România, astfel încât se pot face 300 de teste de analiză zilnic ce pot fi asigurate de laboratorul Spitalului Județean.

În completarea acestora, Direcția de Sănătate Publică Suceava colaborează cu Institutul Matei Balș din Cluj și laboratorul Synevo București, care asigură rezultatele la un interval de 24-48 ore de la primirea testelor.

Reprezentanții administrației publice locale și județene au comunicat că întreprind toate măsurile necesare pentru a proteja populația și se asigură că distanțarea socială și măsurile de protecție sunt respectate.

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a subliniat importanța respectării măsurilor impuse de autorități și a făcut un apel la suceveni să înțeleagă că doar respectând măsurile impuse de autorități vom putea birui în fața coronavirusului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.