Premierul și ceilalți membri ai Guvernului s-au declarat optimiști că noul Cod va răspunde realităților economice ale României, uitând să precizeze și cum vor fi acoperite pierderile cauzate de noile prevederi. În același timp, nu a spus nimeni ce se va întâmpla dacă acesta nu va trece de Parlament.
Printre cele mai importante schimbări anunțate de Executiv se numără reducerea generală a TVA, scăderea TVA la produsele alimentare, reducerea cotei unice, scăderea contribuțiilor de asigurări sociale, dar și scutirea de la impozitare a dividendelor. Totul sună frumos, numai că aceste prevederi nu sunt văzute bine de toată lumea.
Cei din PNL au caracterizat noul Cod ca fiind un semn al disperării lui Victor Ponta în pragul schimbării majorității parlamentare și pierderii funcției de Prim-Ministru, lăsând clar să se înțeleagă faptul că nu vor fi de acord cu această formă. Probabil, dacă e să vorbim de calcule politice, liberalii nu vor fi de acord nici cu celelalte forme pe care le-ar propune Guvernul Ponta. De ce ar fi de acord cu o serie de măsuri care au un caracter de a reface imaginea Guvernului, precum scăderea TVA?
În același timp, nici Consiliul Fiscal nu este de acord cu propunerea făcută de Guvernul PSD.
Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, este de părere că prima întrebare la care trebuie să răspundă Guvernul Ponta este cum va face rost de bani pentru a compensa impactul de 16 miliarde de lei pe care reducerile de taxe și impozite îl va genera în bugetul de anul viitor. Cam același lucru îl cerea și Traian Băsescu în discuțiile cu Guvernul, însă de fiecare dată reprezentanții Executivului s-au eschivat și au spus că au resursele necesare.
Lucian Isar, fost ministru într-unul din Guvernele Ponta, a declarat, cu privire la proiectele de modificare pentru Codul Fiscal și Codul de procedură Fiscală, că reprezintă, din nou, „un exercițiu de imagine”, pentru cei aflați la guvernare, cele două proiecte fiind lansate cu o săptămână înainte de lansarea programului potențialului nou prim-ministru, Cătălin Predoiu.
Toate aceste păreri vin dintr-o zonă favorabilă mai degrabă PNL-ului, anunțând totodată cum vor vota liberalii și cei din jurul lor în privința modificărilor propuse de Guvern. Însă, dacă liberalii vor avea majoritate, presupunând că vor reuși să strângă voturile necesare pentru a prelua puterea, iar poziția lor cu privire la Codul Fiscal nu se va schimba, atunci este clar că, odată cu îndepărtarea Guvernului PSD, va fi respins și codul propus de aceștia.
Într-un asemenea scenariu care ar putea fi strategia PSD?
Chiar dacă are elementele sale negative, o eventuală respingere a Codului Fiscal propus de PSD ar fi o mană cerească în perspectiva alegerilor din 2016.
De ce? Răspunsul este unul simplu. PSD vine cu o serie de măsuri pe care le-au promis, pe care oamenii le-au așteptat, dar pe care liberalii și ceilalți adversari ai PSD nu le-au acceptat. Reprezentanții PSD vor aborda vechea replică „noi am vrut, dar nu ne-au lăsat”. Într-o asemenea situație, șansele PSD vor crește, iar liberalii vor fi văzuți drept vinovați pentru că românii nu au beneficiat de măsurile propuse de social-democrați.
Într-un fel, s-ar putea afirma că PSD a vrut să fure startul campaniei electorale de anul viitor prin aceste măsuri. Au apelat la scăderi care sunt mai degrabă nesustenabile pentru a-și crea un avantaj în fața competitorilor, după ce în ultimele luni au trecut printr-o perioadă de chin. Va fi de urmărit care va fi rezultatul acestor măsuri propuse de Guvernul Ponta și cine va avea de câștigat. Momentan, din cum arată Codul Fiscal, câștigați sunt românii.
Lasa un raspuns