Fânul frumos mirositor, făcut baloți, mă îndeamnă la somn. Mă las cuprinsă de toropeala plăcută a sfârșitului unei zile în care am umblat prin munți și pe dealuri și în fața ochilor îmi apare balmoșul fierbinte și auriu, cu consistență de budincă fină, fiert în jântuit și asortat cu urdă și caș, pregătit sub ochii mei la o văcărie din Munții Călimani, la vreo 1.500 m altitudine. Pășunea se întindea pretutindeni ca un covor meșteșugit lucrat la războiul de țesut de o femeie care, cu știință a culorilor, a adăugat pete de culoare pe fundalul verde: indigo pentru tufele de afine, puțin violet pentru cimbrișorul aromat, mov pastelat pentru delicații clopoței de câmp, roșu pentru merișor și frăguțe și ceva alb, de contrast, pentru margarete. Mai departe, dinspre pădure, de printre molizi, se aud tălăngile vacilor.
Așa începe articolul din NATIONAL GEOGRAFIC TRAVELER, într-un colț de rai din Bucovina, mai exact în Țara Dornelor. Autoarea Adina Brânciulescu prezintă puritatea naturii și armonia dintre acesta și om, darurile din Țara Dornelor, tradițiile, dar și Dorna activă.
Relieful din zona este etajat, urcând de la 800 până la 2.100 de metri, fiecare cu un tip distinct de vegetație. Plantele care se regăsesc în zona alpină a acestui ținut sunt bujorul de munte, piciorul cocoșului alpin, toporaşul de stâncă, garofiţa, clopoţeii alpini, iar pădurile de molid închid în ele poieni „secrete”, presărate cu ciuboțica cucului, iarba vântului, păiuș roșu, rușuliță și stirigoaie.
Un loc special în acest ținut este ocupat de cei „12 Apostoli”, traseu care pornește de la Hura Haitii, prin Parcul Național Călimani, circa 11 km.
Oamenii locului se ocupă cu creșterea animalelor iar în articol se prezintă procesul de obținere a brânzei,în ținutul străjuit la miazănoapte de Suhard și Giumalău, la miazăzi de Călimani și la răsărit de Munții Bistriței, una dintre destinațiile ecoturistice de vârf ale României.
Apele minerale din zonă sunt un alt obiectiv punctat în articol, care se poate citi în integralitate aici.
Lasa un raspuns