Orașul Liteni din județul Suceava nu este oraș doar cu numele, întrucât primarul liberal al localității, Tomiță Onisii, a avut grijă ca acesta să prospere, iar cetățenii de acolo să beneficieze de condiții demne de anul 2020. Trebuie subliniat că Liteniul este al nouălea centru urban ca mărime al județului, fapt ce presupune o muncă titanică a echipei din fruntea localității.
Timpul măsoară valoarea proiectelor derulate de conducerea unei localități, iar atunci când primarul și echipa sa de la Primărie, alături de Consiliul Local, pun binele comun în slujba cetățeanului acea localitate înflorește.
Primarul Tomiță Onisii este un om respectuos și implicat în problemele comunității din care face parte, este un om dintre oameni și cel care a schimbat fața localității pe care o reprezintă și o iubește. De altfel, edilul a investit în toate domeniile din localitate, de la educație, infrastructură rutieră, apă și canal, cultură și sănătate, pentru ca localnicii să beneficieze de condiții moderne.
„Avem multe investiții în care am pus suflet. Eu cred că dacă îi dau drumul la mașină se duce singură la București și la Piatra Neamț, acolo unde am mers de foarte multe ori pentru proiecte”, a subliniat edilul.
Educație
Educația este unul dintre cele mai importante domenii, întrucât doar cu ajutorul acesteia generațiile viitoare pot fi de succes. Astfel, edilul de la Liteni a acordat o importanță deosebită acestui capitol și a făcut investiții substanțiale în unitățile de învățământ din oraș.
„Când am venit la Primărie, în anul 2008, unitățile școlare arătau exact așa cum le-am lăsat când am absolvit cursurile. De aceea mi-am dorit foarte mult să le modernizez, pentru că, doar așa putem face ca învățământul să fie mai atractiv. Copiii din Liteni merită să învețe în unități școlare moderne”, a declarat Tomiță Onisii.
Pe fonduri europene a modernizat, reabilitat termic, a construit grupuri sanitare în interior, a amenajat curtea și a împrejmuit cu gard Liceul Tehnologic „Iorgu Liteanu” Liteni, investiție care se ridică la 1.413.521 de lei. De altfel, prin Programul Național de Dezvoltare Locală se reabilitează termic, se modernizează grupurile sanitare interioare și se dotează cu mobilier Grădinița cu Program Normal Liteni, investiție ce se ridică la 470.215 lei.
Tot la capitolul Educație, primarul Tomiță Onisii a reușit să implementeze un proiect privind reabilitarea termică, modernizarea, construirea de grupuri sanitare interioare, dotarea cu mobilier școlar, amenajarea curții interioare și împrejmuirea cu gard a Școlii Gimnaziale Roșcani, investiție ce se ridică la 1.752.487 de lei.
În ceea ce privește Școala Gimnazială Rotunda, la corpul A se derulează un proiect de reabilitare termică – modernizare, construcție grupuri sanitare interioare, și dotări în valoare de 457.176 de lei, iar la corpul B, un proiect de reabilitare termică – modernizare, construire grupuri sanitare interioare și dotări în valoare de 463.773 de lei.
De altfel, Școala Primară Rotunda Poiană a beneficiat de un amplu proiect de reabilitare termică, modernizare, construire grupuri sanitare și dotare cu mobilier școlar, în valoare de 760.000 de lei.
Tot de un amplu proiect de reabilitare termică, modernizare, construire grupuri sanitare și împrejmuire cu gard a curții a beneficiat și Școala Gimnazială Siliștea, investiția, pe fonduri europene, ridicându-se la 1.050.000 de lei.
„La Școala Gimnazială și Grădinița Corni avem în derulare un proiect în valoare de 1.430.000 de lei, care prevede reabilitarea termică, modernizarea, construirea de grupuri sanitare interioare, extinderea grădiniței, amenajarea curții interioare și împrejmuirea cu gard a unităților de învățământ”, a precizat primarul Tomiță Onisii.
Tot în derulare se află și proiectul privind construirea și dotarea Grădiniței cu Program Prelungit Liteni, investiție care se ridică la 5.600.000 de lei. Trebuie precizat că noua unitate de învățământ va avea trei nivele, în care vor funcționa cinci grupe cu program prelungit și o grupă cu program normal.
Pe de altă parte, edilul Tomiță Onisii a fost alături de școală și de elevi, sprijinind activ educația, în acest sens alocând anual bani de la bugetul local pentru burse școlare, ajutoare materiale, dar și pentru formarea cadrelor didactice. De asememea, acesta a susținut și promovat proiectele educaționale cu fonduri europene, a alocat burse de merit elevilor de liceu, a decontat naveta profesorilor și a asigurat transportul elevilor.
„Copiii care beneficiază de condiții bune în școală vor învăța cu drag și vor face mereu cinste orașului nostru. De aceea, educația a fost mereu una dintre principalele mele preocupări”, a declarat primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii.
Mens sana in corpore sano
Educația este strâns legată de sport, de aceea, în orașul Liteni va fi construită o sală de sport de 1445 de metri pătrați. Potrivit edilului, această investiție va fi realizată prin Compania Națională de Investiții și se ridică la 5.100.000 de lei.
Construcția prevede un teren de sport, vestiare, o tribună cu 180 de locuri, grupuri sanitare, o sală de prim ajutor și o sală pentru materiale.
Totodată, edilul Tomiță Onisii s-a ocupat și de modernizarea terenurilor de sport de la Școlile Gimnaziale Rotunda și Siliștea, precum și de amenajarea microbazei sportive de la Liceul „Iorgu Vârnav Liteanu” cu nocturnă. De asemenea, tot în acest mandat al primarului Onisii a fost amenajat Stadionul „Ionel Pintilescu”.
De altfel, prin Grupul de Acțiune Locală „Valea Siretului de Sus”, în orașul Liteni se construiește o bază sportivă, investiție care se ridică la 150 000 de euro.
„Avem o echipă cu care ne mândrim și căreia încercăm să-i creăm condițiile necesare pentru o evoluție cât mai bună și pentru obținerea de rezultate cât mai frumoase”, a declarat primarul Tomiță Onisii.
Sănătate
Pentru că sănătatea este foarte importantă, cu atât mai mult în contextul actual al pandemiei de coronavirus, pe raza orașului Liteni va fi construit un dispensar uman ce va avea o suprafață de 550 de metri pătrați, în care vor fi amenajate trei cabinete de consultații, trei săli de tratament, un cabinet stomatologic, o cameră de gardă, una de așteptare, o sală de administrație și spații tehnice. Investiția, care se ridică la 3.500.000 de lei, se află în faza de avizare la Compania Națională de Investiții.
Cultură
În acest mandat al primarului Tomiță Onisii au fost modernizate Casa de Cultură Liteni, Căminul Cultural Rotunda și Căminul Cultural Corni.
De asemenea, pe fonduri europene, pe POR – Axa 13, în localitate vor fi construite mai multe obiective de investiție care acum se află în evaluare pentru contractare. Astfel, prin acest proiect va fi construită o nouă Casă de Cultură de 400 de locuri, vor fi amenajate spații verzi în două locații, se va realiza reabilitarea, mansardarea și dotarea corpului B al Liceului Tehnologic Liteni și se vor asfalta 8 kilometri de drum în orașul Liteni și în satele componente. Această investiție se ridică la 5.200.000 de euro.
„Ne mândrim cu Ansamblul Folcloric «Izvorașul», care, de-a lungul timpului, a obținut premii onorante la diferite concursuri locale, naționale și internaționale. Pentru ei, cei care duc mai departe numele de Liteni facem proiecte și investiții”, a declarat edilul orașului Liteni.
Acesta se implică activ în viața comunității și este de părere că datinile, tradițiile și obiceiurile trebuie conservate și promovate astfel încât să nu fie date uitării.
„Mereu sunt alături de oameni, pentru că ei sunt cei care contează. De aceea aniversăm Ziua Eroilor, îi cinstim pe veteranii care s-au jertfit în Războaie pentru ca noi să fim astăzi liberi, sărbătorim cuplurile de aur din localitate și premiem profesorii pensionari, întrucât ei au fost cei care au contribuit semnificativ la dezvoltarea orașului nostru”, a subliniat Onisii.
Totodată, edilul de la Liteni a sprijinit toate cultele și parohiile din oraș, întrucât „fără Dumnezeu nu se poate face nimic”. Astfel, sprijin financiar au primit parohiile din Liteni, Rotunda, Roșcani, Corni, Vercicani și Siliștea.
Apă și canalizare
Rețelele de apă și canalizare reprezintă ABC-ul civilizației din orice localitate, iar dacă administrația locală se implică, face proiecte și obține finanțare, cetățenii vor beneficia de o infrastructură de apă-canal modernă.
Unul dintre aceste proiecte implementate în Liteni este cel privind extinderea rețelei de apă în oraș și modernizarea stației de filtrare cu filtre multistrat, care este realizat în proporție de 95%.
„După ultima etapă de extindere de 9,2 kilometri, lungimea totală a rețelei de distribuție a apei, numai în Liteni, este de peste 47 de kilometri. Această rețea deservește peste 3000 de consumatori și 1500 de locuitori echivalenți”, a declarat primarul Tomiță Onisii.
Acesta a adăugat că un alt proiect implementat este cel privind extinderea rețelei de apă în Rotunda și construirea unui bazin nou. Trebuie precizat că lungimea totală a rețelei de distribuție a apei în satul Rotunda este de 17 kilometri, cu peste 1800 de locuitori echivalenți.
Tot la acest capitol, în implementare este și proiectul privind extinderea și modernizarea rețelei de apă în satele Roșcani și Vercicani și construirea unui nou bazin.
„După ultima etapă de extindere, de 1,4 kilometri în satul Roșcani și 2,9 kilometri în satul Vercicani, lungimea totală a rețelei de distribuție a apei va avea 18 kilometri în cele două sate, deservind peste 1700 de consumatori și 250 de locuitori echivalenți”, a declarat primarul Tomiță Onisii.
De asemenea, de un proiect de extindere a rețelei de apă și de construirea unei stații de distribuție gravitațională beneficiază și locuitorii satelor Siliștea și Bălteni, unde, potrivit edilului, lungimea totală a rețelei de distribuție este de peste 10 kilometri, cu peste 1200 de locuitori echivalenți.
Totodată, în satul Corni este în implementare un proiect de extindere a rețelei de apă, precum și construirea unui puț de captare și o stație de tratare a apei. Lungimea totală a rețelei de distribuție a apei în satul Corni este de peste 12 kilometri, deservind peste 600 de utilizatori și 500 de locuitori echivalenți.
În ceea ce privește rețeaua de canalizare, potrivit edilului Onisii, în Liteni a fost finalizat un proiect de extindere a rețelei de canalizare și construirea unei stații de epurare. Investiția a fost realizată prin Administrația Fondului pentru Mediu, iar în prezent, prin PNDL 2 se lucrează la extinderea rețelelor de canalizare în Liteni și în satele aparținătoare.
„Lungimea totală, după extinderea de 15 kilometri din actualul contract în derulare, va fi de 37 de kilometri, deservind peste 1500 de locuitori racordați și 3000 de locuitori echivalenți. Stația de epurare poate deservi 15 000 de locuitori”, a explicat edilul de la Liteni.
Infrastructură rutieră
„În anul 2008, din păcate, nu am găsit nici măcar un metru de asfalt în localitate, însă am muncit mult la proiectele de modernizare a drumurilor și, încet încet, le scoatem la capăt. Orașul este foarte mare, avem peste 90 de kilometri de drumuri, însă vom continua să facem toate demersurile necesare pentru ca fiecare străduță să fie asfaltată”, a precizat Tomiță Onisii.
Pentru confortul cetățenilor, în orașul Liteni și în satele Roșcani, Rotunda, Corni și Siliștea se află în derulare o serie de proiecte de betonare și asfaltare a drumurilor, astfel, până în prezent fiind modernizați aproximativ 13 kilometri de drum, din care 4,3 prin betonare și 8,7 prin asfaltare. Potrivit primarului Onisii, anul trecut, în orașul Liteni și în toate satele componente a fost demarat un proiect de modernizare a 8 kilometri de drum, din care 2 kilometri prin betonare și 6 kilometri prin asfaltare. Trebuie precizat că proiectul se realizează din bugetul local, iar în prezent se lucrează în satul Siliștea.
În ceea ce privește modernizarea drumurilor prin pietruire, cu bani de la bugetul local, au fost pietruite Drumul Dolheștiului, Strada Țărincuței, Drumul Cioate, Drumul Hotarului, Drumul de exploatare agricolă Siliștea și Drumul Livezii-Rotunda, a căror lungime totalizează aproximativ 11 kilometri.
Tot la acest capitol, în oraș au fost betonate șanțuri și amenajate trotuare pe o lungime de peste 2,5 kilometri.
De asemenea, au fost amenajate peste 120 de locuri de parcare, investiție multianuală. Astfel au fost amenajate locuri de parcare la Centrul Civic, la Dispensarul Medical, la Școala Roșcani, la Căminul Cultural Rotunda, pe strada Siliștei, la Casa de Cultură, Corp B și Corp C.
O altă componentă importantă într-o localitate este iluminatul public, care în orașul Liteni a fost modernizat în fiecare an din ultimul mandat al primarului Tomiță Onisii. Astfel, în anul 2017 au fost montate 125 de lămpi LED în satul Roșcani, în 2018, 275 de lămpi LED, care au fost distribuite pe toată lungimea Drumului Județean 208 A din Liteni și Corni, pe strada Humărie și pe strada Siliștei până la Țibichi Mihai. În anul 2019 au fost montate 294 de lămpi LED pe strada Siliștei până la troiță, în Lanul Gării parțial, pe strada Bucșei, pe strada Fagului, pe strada Dispensarului și pe strada Rotunzii, până la Patraș Vasile. În anul 2020 au fost montate 340 de lămpi LED, acestea fiind distribuite astfel: în Lanul Gării, pe strada Primăriei-Toloci, pe strada Viei, pe strada Crizantemelor, pe strada Liliacului, în satul Rotunda din Centru până la barieră Corni, în satul Siliștea de la Moară la Biserică, în satul Corni de la Dumitriu Cristi la limita Poiană și în satul Roșcani de la Troiță până la intersecția cu Drumul Județean.
„Programul de modernizare și reabilitare a iluminatului public va continua până când vor fi înlocuite toate lămpile”, a declarat primarul Tomiță Onisii.
În ceea ce privește viitorul, edilul de la Liteni și-a propus să continue investițiile în educație, infrastructură rutieră, în sănătate, cultură, precum și în celelalte domenii.
„Voi fi mereu alături de oameni, pentru că ei sunt cei care îmi dau puterea să continui și vreau să las ceva în urma mea, astfel încât generațiile viitoare să spună că orașul a fost modernizat de primarul Tomiță Onisii”, a conchis edilul.
Lasa un raspuns