Vineri, 12 iulie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava a avut loc cea de-a doua ediţie a Atelierului de Chirurgie minim invazivă, organizat de Forumul Iniţiative Chirurgicale Sucevene (FICS) care regrupează medici de diferite specialităţi chirurgicale din cea mai mare instituţie spitalicească a judeţului Suceava.
Astfel, în premieră pentru unitatea spitalicească, s-a realizat prima histerectomie laparoscopică. Intervenția presupune operarea pacientelor care suferă de fibrom uterin, chiste ovariene, displazii de col și prolaps uterin într-o manieră non invazivă. Astfel, în loc de tradiționala incizie care arată ca o operație de cezariană, respectivei paciente i se fac cinci incizii mici care reduc cu mai bine de jumătate timpul de recuperare.
Potrivit specialiștilor, în loc de 7 – 9 zile de spitalizare ca în cazul operației clasice, în urma intervenției laparoscopice, pacienta are nevoie doar de 3 zile de spitalizare întrucât recuperarea este mult mai rapidă.
Conf. dr. Dan Eniu de la UMF „luliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a venit la Suceava pentru a le arăta colegilor de la Spitalul Județean cum se efectuează o intervenție laparoscopică. Acesta a declarat că intervenția laparoscopică este un beneficiu enorm pentru pacientă, întrucât provoacă un disconfort mai mic decât o intervenție clasică.
„Patologia comună trebuie să poată să fie tratată local. Adică pacienții cu afecțiuni comune să nu mai trebuiască să meargă câteva sute de kilometri pentru a fi tratați la Cluj sau în alte centre de specialitate. Mă bucur nespus că Spitalul Județean Suceava vrea să dezvolte chirurgia pe tehnici moderne, în folosul comunității”, a precizat conf. dr. Dan Eniu de la UMF „luliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Laparoscopia este o procedură chirurgicală ce folosește un tub subțire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus în abdomen printr-o mică incizie la nivelul peretelui abdominal și care este folosită pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne. Aceasta este folosită pentru diagnosticul unor afecțiuni precum chisturile, aderențele, fibroamele și infecțiile. Cu acest aparat pot fi recoltate și probe de țesut pentru biopsie.„ De asemenea, acestuia îi pot fi atașate și alte instrumente, precum foarfecele chirurgical (laparotomie).
În multe cazuri, laparoscopia elimină necesitatea unei operații extensive ce ar necesita o incizie mare a abdomenului. Laparoscopia implică riscuri mai mici, este mai puțin costisitoare și poate fi efectuată fără a necesita spitalizare.
Lasa un raspuns