Guvernul Cioloș și-a prezentat programul de guvernare care cuprinde modificarea urgentă a legislației electorale, astfel încât primarii și președinții de consilii județene să fie aleși din două tururi de scrutin. Un alt aspect vizat de Cioloș este comasarea alegerilor și mărirea mandatului până la cinci ani, ceea ce ar duce și la revizurea Constituției.

Programul de guvernare propus de Cioloș cuprinde: facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţă semnificativă a cetăţenilor români, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi și posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale.

Cum văd primarii în funcție, dar și viitorii candidați pentru primăriile din județ, modificările aduse de noul Guvern.

Edilii locali au păreri împărțite cu privire la noile modificări ale legii electorale. Unii cred că sunt de bun augur aceste schimbări, deoarece alesul are în spate voturile cetățenilor.

„În două tururi ar fi bine, deoarece ar exista o dezbatere între primii doi, împreună cu populația. Aceasta e varianta buna, iar varianta rea este că se cheltuie niște bani. Pentru primarii care sunt în funcție, nu este o variantă bună”, a declarat Daniel Olariu, primar PSD de Hânțești.

„Trebuie să fim obiectivi. Din postura de cetățean, este mai corect să fie două tururi de scrutin, deoarece putem vorbi în acel moment de reprezentativitate. Subiectiv vorbind, ar avantaja un singur tur de scrutin, pe primarul în funcție, dar normal, corect și democratic este să existe două tururi de scrutin” a arătat Tudor Zdrob edil PNL în Fundu Moldovei.

Edilii care sunt în funcție, cred că aceste schimbări ar aduce deservicii actului administrativ, deoarece orgoliile ar prima în detrimentul unor programe și platforme bine elaborate.

„Nu găsesc că această soluție este corectă și susțin că nu este corect, deoarece practic, la al doilea tur se unesc ceilalți candidați împotriva unuia, de obicei primarul în funcție. Eu am două experiențe de acest gen. În primul tur am ieșit pe primul loc, iar în turul doi ceilalți s-au unit și am pierdut”, a spus Gheorghe Sbiera, primarul PSD al comunei Horodnic de Sus.

„Cei care au făcut propunerea, nu cunosc bine Constituția și nici legea electorală, pentru că nu se poate schimba nimic cu un an de zile înainte de alegeri. Toate propunerile care s-au făcut de fostul Guvern, vor fi implementate pentru alegerile din 2016, iar noile propuneri trebuie să fie în concordanță cu legea fundamentală a țării: Constituția. Acestă prevedere ar duce la modificarea Constituției. Nu cred că se poate ca în vara lui 2016, alegerile locale să fie făcute în două tururi de scrutin. Comasarea alegerilor ar fi posibilă, doar dacă ar exista o decizie din partea Curții Constituționale, deoarece există un vid legislativ. Eu sunt ca un soldat, un bun executant al ordinelor, dar trebuie să vedem baza legală. Un singur tur de scrutin i-ar avantaja pe primarii în funcție. Chiar și atunci când s-a propus un singur tur de scrutin, aceștia au avut o bază. Până una alta, trebuie rezolvate problemele de la Ordonanța 55, prin care s-a permis migrarea primarilor și a consilierilor locali și județeni”, a afirmat primarul PNL al comunei Șcheia, Vasile Andriciuc.

 

Cezar Cioată și Cătălin Miron susțin modificarea

 

„Susțin această propunere și cred că trebuie să dăm o șansă și celorlalți candidați, nu doar primarului în funcție. Totodată, nu cred că este constituțională, deoarece legea electorală nu poate fi modificată cu șase luni înainte. Este până la urmă, doar o propunere. În definitiv, contează forma finală. Cred că propuneri sunt multe, dar rezultatele sunt prea puține”, a declarat Cezar Cioată, copreședinte ALDE, cel care și-a exprimat și intenția de a candida pentru funcția de primar al municipiului Suceava.

De la Rădăuți, candidatul PNL pentru fotoliul de primar, Cătălin Miron este convins că Partidul Național Liberal este o putere și va câștiga în orașele importante ale județului.

„Mi se pare cât se poate de corectă și binevenită. Un singur tur de scrutin îi avantajează pe primarii în funcție, dar nu știu cât de reprezentativi sunt aceștia pentru comunitate. Nu poți să fii reprezentativ cu 15% din voturi. PNL demonstrează că reprezintă cea mai importantă forță în județul Suceava. Eu cred că la toate primăriile importante din județul Suceava, Partidul Național Liberal va câștiga”, a declarat Cătălin Miron, candidat PNL pentru primăria Rădăuți.

După ce a făcut turul partidelor şi la mai multe ore după ce a prezentat în Parlament programul de guvernare, propunerea comasării tuturor alegerilor, cu mandate de cinci ani pentru preşedinte, parlamentari şi primari, va fi scoasă din document.

Programul de guvernare prevedea comasarea alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale, în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării.

Totodată, în programul de guvernare este prevăzută „susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei şi a continuării luptei împotriva corupţiei”, inclusiv prin revizuirea sistemului de imunităţi şi aplicarea strictă a regimului de incompatibilităţi.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.