Am stat de vorbă cu Vlad Alexandrescu, primul ministru al Culturii din executivul Dacian Cioloș, în prezent vicelider al grupului USR din Senat. Întâmplarea face ca, după căderea cabinetului Victor Ponta, Vlad Alexandrescu să îi fi succedat în fotoliul ministerial lui Ionuț Vulpescu, cel pe care acum PSD vrea să îl repună în funcție.
Prima critică exprimată de către Alexandrescu s-a referit la supradimensionarea Guvernului din punctul de vedere al numărului de ministere. A doua nemulțumire a fostului tehnocrat a vizat lipsa de „anvergură personală” a unora dintre miniștrii propuși de către PSD și ALDE.
„Am văzut că, de unde Dacian Cioloș ar fi vrut să diminueze numărul de ministere, PSD l-a crescut într-un mod semnificativ, ceea ce e o primă constatare și aici o constatare obiectivă. A doua chestie: mi s-a părut, în general, că mulți dintre miniștri nu au o anvergură personală. Sunt oameni de partid, dar nu s-au remarcat neapărat prin ce au făcut ca profesioniști(ceea ce sigur că, atunci când vii dintr-un guvern tehnocrat, cum am venit eu, e un lucru pe care nu poți să nu-l observi)”, a declarat Vlad Alexandrescu pentru PSnews.ro.
Ex-ministrul a ținut să precizeze că USR „categoric” va vota în Parlament împotriva cabinetului cu care se va prezenta Sorin Grindeanu.
Ultima parte a declarației oferite de către fostul ministru al lui Cioloș pentru PSnews.ro s-a referit la impresia neplăcută pe care i-a lăsat-o Ministerul Culturii proaspăt părăsit – în 2015 – de către Ionuț Vulpescu.
„Din punctul de vedere al continuității, există, totuși, un semn de întrebare – adică: există o continuitate între guvernul Dragnea și guvernul Ponta? Acest lucru va trebui interogat, va trebui investigat. În ceea ce privește unele proiecte, vom avea întrebări foarte precise în Comisia de Cultură, pentru că eu am inițiat foarte multe direcții noi în Ministerul Culturii și aș vrea să știu dacă domnul Vulpescu înțelege să le continue sau să se poziționeze într-un anumit fel față de ele. Așa cum am anunțat, dacă vor fi proiecte bune, noi le vom sprijini. Dacă vor fi proiecte pe care noi nu le considerăm bune pentru electorat, nu le vom sprijini și ne vom împotrivi.
Ministerul Culturii pe care l-am găsit după ce a plecat domnul Vulpescu era un minister inert, nefuncțional, în care fuseseră blocate toate concursurile pentru ocuparea posturilor de manageri ai instituțiilor publice de cultură (muzee, teatre)… Era un minister în care informația nu circula și în care era mare nevoie de o curățenie generală, de a-l face funcțional – ceea ce am făcut imediat. Sper din toată inima că Ministerul Culturii, cum se prezintă acum, e un organism mult mai viu, mai creativ, mai adaptat nevoilor culturii, dar e în continuare nevoie de foarte multă inițiativă acolo”, a încheiat Alexandrescu.
Lasa un raspuns