Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat ce fel de sechele pot avea pacienții care au trecut prin infecția cu noul coronavirus. Este vorba despre probleme cardio-vasculare, neurologice, dar și de natură renală sau hepatică. Totodată, medicul militar a atras atenția asupra faptului că, în ultima perioadă a scăzut media de vârstă a celor infectați cu tulpina britanică de coronavirus, iar situația riscă să scape de sub control.
Explicațiile medicului valeriu Gheorghiță cu privire la sechelele lăsate de infecția cu coronavirus.
„După evoluţia bolii, ceea ce este frecvent întâlnit la pacienţi este acest sindrom de oboseală cronică, o stare de astenie exagerată, sunt pacienţi care acuză dureri musculare poate pe o perioadă prelungită, de asemenea dureri articulare, dureri de cap, scăderea puterii de concentrare, scăderea atenţiei şi de asemenea apar o serie de disfuncţii, unele subclinice, adică care nu sunt identificate la un simplu examen clinic, cum ar fi disfuncţiile cardio-vasculare, chiar şi disfuncţii neurologice, disfuncţii hepatice şi renale. Sunt, într-adevăr şi manifestări cutanate, manifestări dermatologice şi ceea ce am observat la pacienţii care au fost cu forme grave de maladie COVID-19 este această disfuncţie respiratorie care se întinde pe o perioadă lungă de timp şi poate chiar toată viaţa”, a explicat Valeriu Georghiță, la Antena 3.
Coordonatorul campaniei naționale de imunizare subliniază că evoluția bolii este una total atipică față de alte boli infecțioase.
„Puţine sunt bolile infecţioase care au această evoluţie de câteva zile cu o stare generală relativ bună şi din ziua şapte-zece, din momentul în care apare acea reacţie inflamatorie exagerată, starea pacientului se deteriorează şi ulterior rapid evoluează către extensia leziunilor pulmonare şi dependenţa de oxigen, necesar de oxigen din ce în ce mai mare. Boala aceasta este particulară şi parcă este altfel decât ştiam noi evoluţia unor infecţii virale”, a mai spus medicul militar.
În acest context, Gheorghiță atrage atenția asupra importanței respectării, în continuare, a regulilor de siguranță sanitară, mai ales ținând cont de faptul că noile variante virale ale coronavirusului se răspândesc deja în țara noastră.
„Este foarte importantă respectarea măsurilor de prevenţie, lucrurile pe care cred că le-am învăţat cu toţii şi nu este bine să le uităm, pentru că în situaţia de faţă se pot scăpa lucrurile de sub control foarte uşor, deja vedem ce se întâmplă în Timişoara, spitalele sunt aproape pline. (…) Din nefericire, vedem că în contextul actual al infecţiei cu această tulpină britanică avem destul de mulţi tineri care sunt infectaţi şi media vârstei la pacientul care se internează în momentul de faţă în spital a scăzut destul de mult. Or, ca atare, trebuie să ne adaptăm din punct de vedere al strategiei, inclusiv strategia de vaccinare, la situaţia actuală”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță citat de b1.ro.
Lasa un raspuns