Motivele care au impus această temă au fost următoarele:
1. educația ecologică – una din noile educații,
2. preocupare constantă a FȘE; ex: proiectul „European Curriculum for Methodological Trening in the field of Environmental Education”,
3. abordarea multidisciplinară a temei – echipe interdisciplinare.
Cu acest prilej au fost prezentate mai multe conferințe cu teme conexe, fiecare dintre ele fiind menită să prezinte un punct de vedere concludent și definitoriu asupra subiectului, vorbitorii dorind ca înțelegerea să preceadă acceptarea nevoii de schimbare în felul în care privim lumea încojurătoare. Astfel, după ce prof. univ. dr. Sorin Tudor Maxim a deschis manifestarea cu conferința „Dileme morale ale administrării și raționalizării dintre om și natură: pentru o educație ecologică”, în care a explicat tipul de dileme cu care ne confruntăm atunci când încercăm să ne punem anumite probleme din punct de vedere ecologic, a urmat la conf.univ.dr Sergiu Horodnic. Decanul Facultații de Sivicultură a vorbit despre „Educație ecologică vs. ecologism”, beneficiind și de experiența acumulată în cadrul specializării ecologie și protecția mediului ce se desfășoară sub conducerea sa. Domnia sa a dat o explicație pertinentă și foarte simplă între ecologie și ecologism, exemplificând prin felul în care se folosește un baston de lemn. Ecologii îl folosesc la mersul înainte, sprijinindu-se de el, pe când ecologiștii îl folosesc pe post de argument contondent pe spinarea opozanților.
Colocviul a continuat cu aportul lector univ.dr. Monica Turturean și lector univ. dr. Simona Buta care au prezentat asitenței retrospective ale „Curriculumului European pentru un training metodologic în domeniul educației ecologice”, de conf. univ. dr. Ioan Gontariu, cu conferința „Plantele modificate genetic – risc între sănătate și progresul societății”. Aportul conf.univ.dr. Daniela Jeder a fost conferința cu tema „Alfabetizarea eco(-logică) și învățarea transformativă”, lector univ. dr. Cătălina Pînzariu a contribuit cu conferința „Degradarea mediului – varietate tematică a ciberculturii”, iar lector dr. Ioan Stan a încheiat ciclul de conferințe cu lucrarea sa „Înainte de a fi prea târziu”.
În încheiere au avut loc discuții și dezbateri pe marginea temelor prezentate. Evenimentul poate fi socotit un succes deoarece studenții care au participat la el și-au putut face o idee mai amplă asupra fenomelui ecologic, privit din multiple puncte de vedere. Asemenea manifestări de pionierat sunt menite să creeze baza de pe care se vor dezvolta noi abordări mai în concordanță cu natura.
Deoarece această relatare a evenimentului este din start limitativă, am solicitat prof.univ.dr. Sorin Tudor Maxim un interviu în care am încercat să obținem pentru dumneavostră o mai bună și cert mai avizată părere asupra subiectului.
10.10.2013
Cristian Tonolla
Lasa un raspuns