În Palatul Administrativ, cu ocazia Zilei Internaţionale a Rromilor, 15 tineri rromi au fost premiați pentru rezultate școlare deosebite.

ziua romilor 2013 suceavaliveEvenimentul organizat de Alina Stan, consultant pentru problemele romilor, cu participarea Asociației Partida Romilor Pro Europa și a Instituției Prefectului, a marcat cea de-a 42-a aniversare a Zilei Internaționale a Romilor. Prefectul Florin Sinescu a precizat că „drepturile minorităţii rome sunt cunoscute şi respectate, multiculturalitatea reprezentând una din valorile fundamentale ale României. Un obiectiv important în Programul de Guvernare îl constituie îmbunătăţirea situaţiei romilor şi continuarea politicilor de reducere a decalajelor dintre populaţia romă şi societate în ansamblu.” 


Prezent la eveniment, președintele Asociației Partida Romilor Pro Europa, Virgil Pohoață, a lăudat colaborarea cu instituțiile statului, care a fost una aproape perfectă.

Printre elevii premiaţi se numără şi Maria Stoica, de la Liceul „Oltea Doamna” din Dolhasca. Ea a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Rromani din 2011, iar la ediţiile din 2012 şi 2013 ale aceleiaşi competiţii s-a clasat pe locul II. De asemenea, au fost premiaţi 15 elevi cu rezultate deosebite la învăţătură şi activităţi sportive. Este vorba de Pleşca Florin, Balan Ioan, Căldăraru Mihai și Bucur Sorin Iosif, la sport lupte, Stoica Maria Eliza, din Dolhasca a obținut la olimpiada naţională de limba romani premiul I în 2011 și premiul II în 2012. De asemenea, în 2013 s-a întors cu premiul II, alături de Lăcătuşu Maria Alexandra, cu o menţiune la aceeași olimpiadă. La secțiunea muzică au participat Dulap Alexandra Georgiana, Beghean Tania Voitinel, Beghean Roxana, Troia Magda Maria, Alex Stoica, Radu Petru Alexandru, Marolicaru Cătălin și Iacob Mirel Lucian.

Manifestarea a mai cuprins un spectacol de muzică şi dansuri ţigăneşti, susţinut de elevii rromi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi de la Liceul din Dolhasca.

Cu ocazia acestui eveniment, a fost deschisă și expoziția de pictură cu lucrări, semnate de elevul Alexandru Stoica, intitulată „Între culoare şi vis” . Acesta are 17 ani şi învaţă la Liceul „Oltea Doamna”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.