Ministerul Sănătății a primit luni confirmarea infectării cu virusul Zika în cazul unei tinere de 27 de ani care s-a întors recent din Martinica, a anunțat purtătorul de cuvânt al ministerului, Laurențiu Colintineanu.

„Ieri, Ministerul Sănătății a primit confirmarea existenței unui caz de infectare a unui cetățean român cu virusul Zika. Este vorba despre o tânără de 27 de ani. Ea a călătorit în Martinica la finele lunii iunie — începutul lunii iulie și acolo s-a infectat cu virusul Zika. La o zi de la întoarcere, tânăra a manifestat simptome precum febră ușoară, erupții pe piept și pe brațe. A fost internată timp de două zile la Spitalul de Boli Infecțioase «Victor Babeș», apoi a fost externată având în vedere că simptomele nu mai erau prezente”, a declarat Colintineanu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, tânăra este în afara oricărui pericol, cazul fiind unul izolat, legat de călătoria pe care aceasta a efectuat-o într-o zonă cu transmitere activă a virusului.

„Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci de un anumit caz de import din zone de risc. Probele de la tânăra pacientă au fost prelevate la Spitalul «Victor Babeș» și au fost analizate atât în laboratorul spitalului, cât și la Institutul «Cantacuzino». Diagnosticul a fost confirmat în sensul în care istoricul de călătorie într-o zonă cunoscută cu potențial de transmitere a acestui virus, simptomele acesteia și rezultatul evident pozitiv al analizelor susțin diagnosticul cu infectare cu virusul Zika. Virusul se transmite prin înțepătură de țânțar și vorbim despre specia Aedes Aegiptus. În România există țânțari din această familie mare numită Aedes, însă altă subspecie, denumită Albopictus, care este o subspecie cu un risc redus de transmitere a acestui virus”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Ministerul Sănătății a anunțat că va transmite publicului un set de recomandări privind protejarea în fața acestui virus.

Oficialii Ministerului Sănătății au mai spus că Zika se transmite în principal prin înțepătura de țânțar din familia Aedes Egiptum. În România există familia Aedes, dar cu altă subspecie, Albopictus, are are un risc scăzut de transmitere a virusului. Există însă posibilitatea de transmitere prin relații sexuale sau prin sânge.

Ministerul Sănătății a subliniat însă că virusul nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea.

„Riscul transmiterii pe teritoriul României este minim, mai degrabă persoanele care călătoresc în zonele de risc, cu precădere cele care vor merge în Brazilia pentru olimpiade sunt rugate să își monitorizeze starea de sănătate”, a spus Laurențiu Colintineanu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.