Înainte de a lua vitamine pentru oboseală, important este să identificăm cauza acestei stări. Nu numai că vitaminele nu-ți garantează eliminarea oboselii, în funcție de cauza ei, dar unele suplimente pot provoca supradoze din anumite vitamine și minerale, ceea te poate face să te simți mai rău, nu mai plină de energie.

Este foarte important să apelăm la un medic, pentru un set complet de analize, pentru a stabili dacă starea de oboseală este cauzată de deficiența de anumite vitamine și minerale, de o afecțiune cronică sau acută sau din cauza lipsei de somn.

Trebuie să îi comunicăm doctorului simptomele oboselii, deoarece multe analize care arată nivelul de vitamine din organism nu fac parte din setul de bază de analize de laborator.

Vitamina B12

 

Foarte mulți oameni au deficiență de vitamina B12, cea responsabilă pentru crearea de nou ADN pentru celule noi, implicit celule roșii pentru sânge proaspăt și celule albe, pentru apărare, dar ajută și la transformarea alimentelor în energie pentru corp.

Lipsa de vitamina B12 provoacă stări de oboseală, pierderi de memorie, amorțeli în mâini și picioare, precum și schimbări de stare de spirit și nervozitate excesivă.

Vitamina D

Un nivel scăzut de vitamina D poate duce la apariția sindromului oboselii cronice. Deși găsim vitamina D în pește gras, gălbenușuri, lactate, între 50 și 90% din necesarul zilnic ne este asigurat de lumina solară care atinge pielea.

Pe lângă suplimente alimentare și hrană bogată în vitamina D, asigură-te că stai la soare cel puțin 20 de minute și că peste 40% din corpul tău este expus la razele ultraviolete.

Vitamine pentru stări de oboseală

 

Dacă ai impresia că îți lipsesc vitamine pentru energie, s-ar putea să fie vorba și de un deficit de minerale care te face să te simți obosită tot timpul.

Fierul poate fi extras din suplimente cu vitamine și minerale, sau poți consuma mai multe cereale, stridii, fasole albă, linte, spanac, etc.

Și lipsa magneziului din organism îți poate da stări de oboseală, lipsă de energie și vitalitate. Încearcă să iei suplimente care combină magneziul cu alte minerale și vitamine pentru oboseală, cum ar fi vitaminele din grupa B sau calciu.

Vitamine pentru efort fizic (după sport, sală, etc)

 

Sportul și activitatea fizică intensă te pot face să te simți obosită și te pot convinge să iei vitamine pentru energie, mai ales dacă ți-ai schimbat rutina, dacă încerci un sport nou, sau dacă vrei să slăbești.

Pe lângă vitamine pentru oboseală, sportul te solicită să iei și vitamine pentru efort, care ajută masa musculară să crească, echilibrează nivelul sărurilor minerale din transpirație și te fac să reziști mai bine unor antrenamente intensive.

Creatină

 

Creatina este un supliment binecunoscut de sportivi, care crește masa musculară și reduce senzația de oboseală după efort fizic intens. Practic, creatina face un fel de rezerve de glucoză în mușchi, care pot fi folosite pe post de carburant când alte resurse s-au terminat. Creatina nu poate fi luată chiar de oricine, dar este un supliment despre care poți să întrebi medicul dacă ai nevoie de vitamine pentru efort.

Aminoacizi

 

L-Carnitina și alți aminoacizi folosiți și în curele de slăbire pentru a crește cantitatea de energie distribuită în corp de aceleași alimente sunt de asemenea o variantă de sprijin în terapia cu vitamine pentru efort. Alți aminoacizi buni pentru oboseală sunt valină, leucină și izoleucină (aminoacizi ramificați).

Indiferent dacă nu mănânci destul, faci mult sport, sau pur și simplu nu asimilezi corect anumiți nutrienți, orice om are nevoie de vitamine pentru stările de oboseală și poți apela la ajutor specializat, ca să nu iei pastile degeaba.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.