La inițiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu 2001. Are ca scop creşterea gradului de conştientizare asupra limbilor de circulaţie europeană, promovând diversitatea culturală şi lingvistică şi încurajând oamenii, şcolari şi adulţi, să înveţe limbi străine.

Această zi a fost marcată și la Liceul Tehnologic Cajvana, unde s-au defășurat o serie de activități interesante, coordonatori fiind cadrele didactice de la catedra de limbi moderne. Programul a debutat cu o scenetă cu elevii claselor a VII-a B și a VIII-a E îndrumați de doamna profesoară Lucan Casandra. A urmat apoi o prezentare ppt. despre plurilingvism si multiculturalitate prezentată de eleva Pîțu Floarea din clasa a XII-a A, profesor îndrumător Dîrțu Violeta.cajvana-liceu

Elevii clasei a X-a A coordonați de profesoara Boca Irina responsabila catedrei de limbi moderne au prezentat în limba engleză câteva curiozități, iar doamna profesoară Ilișoi Mihaela a îndrumat un program cu poezii în franceză și engleză cu elevii clasei a VI a A.

“Toți cetățenii europeni trăiesc într-un mediu multilingv. În viața cotidiană se confruntă cu numeroase limbi vorbite în autobuz sau în tren, auzite la televizor sau la radio, citite în ziare sau în instrucțiuni de utilizare. De aceea este necesar să îmbunătățim cunoașterea și înțelegerea diversității limbilor din Europa și a factorilor care înfluențează supraviețuirea și dezvoltarea lor. În calitate de profesori este necesar să suscităm o curiozitate și un interes crescut pentru limbi, iar ca cetățeni europeni să încurajăm un climat de toleranță lingvistică în interiorul națiunilor și între ele.” ne-a povestit doamna profesoară de limbă engleză Ilișoi Mihaela.cajvana-liceu

Împărțiți pe grupe și limbi studiate, îndrumați de profesoarele Teleagă Alina și Dordiev Natalia, elevii au realizat colaje și desene reprezentând steagurile celor 47 de state membre ale U.E., au învățat să salute și să mulțumească în diverse limbi vorbite în Europa și au organizat o expoziție tematică pornind de la evenimentul sărbătorit.

,,Prin activitățile desfășurate, au fost puse în valoare, într-un mod recreativ, cunoștințele dobândite de elevi la orele de curs, scopul fiind acela de a încuraja învățarea limbilor străine”, ne-a declarat doamna profesoară Boca Irina, responsabila catedrei de limbi moderne..

Și domnul director coordonator al Liceului Tehnologic Cajvana, profesorul Robu Nicolae a fost prezent apreciind diversitatea activităților desfășurate .

“Diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale și este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului european. Globalizarea și tipurile de afaceri fac ca cetățenii să aibă nevoie tot mai mult de competențe lingvistice străine pentru a lucra eficient în propriile țări. Engleza nu mai este de ajuns. Este necesar ca oamenii să dezvolte un anumit grad de competență în două sau mai multe limbi., iar învățarea limbilor străine aduce beneficii tinerilor dar și celor mai vârstnici, permițând realizarea de noi prieteni și contacte.” a declarat directorul.

DSCN5271 DSCN5300

Prof.înv.primar SESERMAN LIDIA LOREDANA
Responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.