Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale, iar locul secund e ocupat de traficul prin muncă forțată.
Printre celelalte tipuri de trafic de persoane există obligarea la cerșetorie, la comiterea de fapte ilegale și altele.
Din 2006, 18 octombrie a fost declarată Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane și se observă în toate statele membre UE.
,,Întrucât la nivelul țării noastre a fost identificat un număr mare de victime și o incidență crescută a vulnerabilităților, datoria noastră e să luăm parte la această zi, concentrându-ne efortul pe creșterea nivelului de conștientizare a problemei și pe crearea unui mesaj comun pentru a preveni acest tip de crimă organizată în țara noastră. Înțelegerea dimensiunii acestei probleme în România a dus la dorința de a crește implicarea societății civile. Cu ocazia Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane, în afară de conștientizare, ne dorim să încurajăm pe toată lumea să se implice, oferind un cadru și resursele necesare pentru a face acest lucru”, a declarat coordonatorul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava, subcomisar de poliție, Liliana Orza .
În realizarea acestui deziderat, în săptămâna 17-23 octombrie 2016, la nivelul județului Suceava au fost programate diferite acțiuni. Pe lângă activitățile de informare și conștientizare a elevilor din școlile sucevene, care vor fi realizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, va fi o întâlnire a Echipei Interinstituționale de Lucru pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane la nivelul județului Suceava la sediul Instituției Prefectului Suceava.
O modalitate inedită de a atrage atenția asupra acestui fenomen este și sub forma artei, și anume teatrul. În urma unui parteneriat între Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și CR Suceava se va pune în scenă o piesă de teatru special pentru acest eveniment, piesă care va încerca să atragă atenția publicului asupra pericolului la care se expun tinerele.
Părinții adolescenților constituie o parte a publicului țintă, cu care specialiștii Centrului Regional Suceava vor intra în contact în această săptămână, în cadrul lectoratului cu părinții, organizat de către Colegiul Național „Petru Rareș” din municipiul Suceava.
Finalul Săptămânii Prevenirii traficului de persoane va fi marcat de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice dar și reprezentanții altor culte religioase în cadrul slujbelor ce se vor ține în cursul zilei de duminică, slujbe prin care se va atrage atenția enoriașilor asupra pericolului traficului de persoane și repercusiunilor pe care le are acest fenomen, atât asupra individului cât și asupra întregii societăți.
Totodată, enoriașii vor fi îndemnați să aprindă lumânări în locuri special amenajate pentru victimele traficului de persoane care nu au curajul să vorbească sau pentru cele care au trecut în neființă.
„Așa cum am spus de multe ori, cheia succesului în lupta acestui fenomen este parteneriatul atât între instituțiile de stat, cât și între ele și organizațiile neguvernamentale. Fiecare sector al societății are acțiuni specifice pe care le poate face și se poate implica în prevenirea și combaterea acestui flagel”, a încheiat Orza Liliana.
Lasa un raspuns