Începând cu anul 2011, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit că fiecare zi de marţi, 13, este declarată „Ziua Informării Preventive” şi reprezintă o oportunitate de diseminare a informaţiilor cu caracter preventiv.

Informarea preventivă este o activitate preventivă planificată, organizată şi desfăşurată în scopul gestionării riscurilor şi una dintre activităţile principale de exercitare a autorităţii de stat în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă.

Informarea preventivă se desfăşoară la nivel local de către autorităţile publice, voluntari din rândul instituţiilor de învăţământ, medicale, mass-media, specialiştilor în probleme de mediu, ape, păduri, industrie chimică sau organizaţii neguvernamentale în prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Ieri, 13 august, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava a organizat puncte de informare preventivă în mai multe locaţii, unde cetăţenii s-au informat asupra riscurilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă la nivelul comunităţii din care fac parte, măsurilor de prevenire a manifestării acestora şi modului de protecţie şi comportare în cazul în care situaţiile de urgenţă s-au produs.

Împreună cu reprezentanţii E-ON Moldova, parteneri în cadrul campaniilor naţionale „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” şi „R.I.S.C. –  Renunţă. Improvizaţiile sunt Catastrofale”, dar şi cu reprezentanţi ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Suceava, pompierii au promovat şi au popularizat regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti în scopul reducerii numărului de victime în urma incendiilor.

De asemenea, subunităţile de pompieri din judeţ şi-au deschis porţile pentru toţi cei care au dorit să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre. Cei care ne-au vizitat au avut ocazia să vizualizeze tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, a modului de lucru cu acestea şi un exerciţiu de intervenţie şi stingere a unui incendiu.

Anual, în România sunt înregistrate peste 6.000 de incendii la locuinţe. Pe lângă pagubele imense, acestea au produs şi aproape 700 de victime. Dacă facem referire la judeţul Suceava, anul acesta, până în prezent, s-au produs peste 270 de incendii. Cele mai întâlnite cauze de izbucnire a sinistrelor au fost la instalaţiile electrice defecte sau improvizate (88 cazuri), urmate de coşurile de fum defecte sau necurăţate (49 cazuri), mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate (24 cazuri), fumatul în locuri nepermise (14 cazuri) şi jocul copiilor cu focul (3 cazuri).

În urma acestor incendii s-au înregistrat 26 de victime, din care 21 răniţi (18 adulţi şi 3 copii) şi 5 decedaţi, toţi adulţi, iar pompierii au salvat din calea flăcărilor 34 de persoane (25 adulţi şi 9 copii).

DSC_0408 DSC_0415 DSC_0429 DSC_0430 DSC_0438 DSC_0441

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.