Acum, la sfârșit de an, multe din primăriile din țara sunt conduse de primari interimari, primarii aleși de cetățeni având grave probleme cu legea. De exemplu, în București din 7 primării numai 3 sunt conduse de primarii aleși în 2012.
Sorin Oprescu (primar al Bucureștiului) este acuzat pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional.
Andrei Chiliman (primar sector 1) este cercetat în două dosare de corupție; cel care vizează canalizarea din Comarnic, dosar în care este cercetat și cumnatul lui Victor Ponta, și dosarul Apa Nova.
Cristian Popescu Piedone (primar sector 4) este cercetat de procurori în cazul Colectiv pentru că a aprobat funcționarea clubului încălcând anumite prevederi legale.
Marian Vanghelie (primar sector 5) este cercetat pentru nu mai puțin de 23 de infracțiuni de corupție.
Nici în țară nu stăm mai bine. Cele mai sonore nume vizate de anchete DNA sunt Radu Mazăre (primar Constanța), Gheorghe Nichita (primar Iași) și Iulian Bădescu (primar Ploiești), Cătălin Cherecheș (primar Baia Mare), Dorin Florea (primar Târgu Mureș),
George Scripcaru (primar Brașov), Minel Prina (primar Slatina), Tudor Pendiuc (primar Pitești), Constantin Hogea (primar Tulcea), Maria Precup (primar Reghin), Mihai Stepănescu (primar Reșița), Raduly Robert-Kalman (primar Miercurea Ciuc). Iar această listă poate continua cu nume de primari din multe alte orașe mari, dar și din comune și sate din toată țara.
Rămâne de văzut dacă toate aceste anchete vor avea repercusiuni asupra alegerilor locale de anul viitor. Va fi interesant să vedem dacă politicienii au înțeles că și ei, ca toți cetățenii, trebuie să se supună legii, însă o și mai mare atenție trebuie alocată la modul în care aceste dosare vor afecta alegătorii.
Oare anchetele DNA vor scoate spiritul civic din români și îi va mobiliza la vot sau, din contră, clasa politică i-a dezgustat atât de tare încât nimic nu îi va mai scoate din casă la alegerile din 2016?!
Lasa un raspuns