„Din cele 777 de unități școlare din județul nostru, autorizație sanitară au un număr de 299, reprezentând 38%, iar fără autorizație sanitară 478, ceea ce înseamnă 62%. Din cele 299 de unități avizate, 45 sunt grădinițe sau structuri care funcționează în aceeași clădire cu școala autorizată din punct de vedere sanitar. Ele nu sunt autorizate, dar va trebui să facem demersurile necesare.Referitor la situația autorizării pe medii de rezidență urban-rural, 76% din școli sunt autorizate în mediul urban, iar în municipii procentul ajunge la 90%. În mediul rural 28% din școli sunt autorizate. Din cele 478 de școli neautorizate sanitar, 434 sunt din mediul rural”, a spus Lazăr.
Acesta a făcut referire și la avizarea și autorizarea unităților de învățământ privind securitatea la incediu.
„Avizele, respectiv autorizațiile de securite la incediu, nu se eliberează pentru instituții, ci pentru fiecare construcție administrativă, administrată de către aceștia. Unitățile de învățământ din județul Suceava dispun de 1067 de clădiri. 784 dintre acestea nu intră sub incidența autorizării sau avizării privind securitatea la incediu, iar un număr de 283 de clădiri necesită avize sau autorizații de securitate la incediu”, a menționat Gheorghe Lazăr.
În încheiere, Gheorghe Lazăr a prezentat perspectivele pentru 2016. Acesta dorește asigurarea comunicării între autoritățile administrației publice locale, instituțiile deconcentrate și unitățile de învățământ, continuarea colaborării cu DSP Suceava și ISU Bucovina Suceava, dar și sprijinirea unităților școlare pentru obținerea avizelor necesare pentru funcționalitatea acestora.
DSP , despre situația școlilor
Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Adrian Ianovici, a expus problema pentru care nu s-au putut autoriza unitățile școlare.
„În primul rând este nesolicitarea avizului sau a notificării pentru DSP. În momentul în care se face o modificare structurală la unitatea școlară, se solicită avizul din partea autorităților competente de a autoriza. Dacă dumnealor nu solicită avizul, nu știu ce au de făcut în baza legii sub incidența căruia noi autorizăm. Dacă nu știu ce au de făcut, automat apar disfuncționalități în procedura de autorizare”, a subliniat Ianovici.
Acesta a mai menționat faptul că apa potabilă din școli reprezintă a două problemă pentru care școlile nu primesc avizele sanitare.
„O școală nu se poate autoriza dacă nu este autorizată stația de apă, pentru că automat nu este ținută apa sub parametri de potabilitate”, a conchis șeful DSP.
Ion Burlui, explică diferența dintre aviz și autorizație
Inspectorul șef – general de brigadă Ion Burlui, a dorit să precizeze diferența dintre aviz de securitate la incediu și autorizație. Ambele sunt acte administrative și se eliberează de către ISU.
„Avizul certifică conformitatea pe securitatea la incediu pentru documentație, în faza premergătoare executării unei investiții, sau a unor lucrări de renovare. Avizul permite executarea acestor lucrări. Autorizația certifică conformitatea securității la incendiu, după terminarea lucrărilor. În baza autorizației se poate funcționa ca obiectiv”, a conchis Burlui.
Pe lângă acestea, cel mai important este să știm cum să ne comportăm într-o situție de urgență, pentru a nu avea victime sau pagube materiale.
Lasa un raspuns