Multe persoane care doresc să scape de kilogramele în plus aleg dieta disociată, acesta fiind foarte populară pentru că le permite celor care o adoptă să mănânce cât vor, atâta timp cât se limitează la o grupă alimentară.
În continuare îți prezentăm câteva reguli ale dietei disociate, alimentele recomandate, precum și avantajele și dezavantajele acestui regim alimentar.
Dieta disociată presupune un program împărțit pe mese sau pe zile, cu scopul de a consuma separat alimente din diverse grupe alimentare, pentru o digestie cât mai ușoară și mai rapidă.
Grupele alimentare se împart în: lactate, fructe, legume, carne slabă, cereale, pește și ouă.
Regulile dietei disociate
Regula principală a acestei diete este că nu trebuie amestecate niciodată grupele alimentare.
Pentru ca dieta să fie eficientă, trebuie respectate câte reguli simple. Astfel, după ora 19:00 trebuie evitat consumul carbohidraților și proteinelor, zahărul și alcoolul sunt interzise pe perioada dietei, iar activitatea fizică, măcar 30 de minute pe zi, va ajuta la obținerea unor rezultate remarcabile.
De asemenea, trebuie evitate și sucurile carbogazoase, pauza dintre mese trebuie să fie de minim trei ore, iar în acest timp poți bea doar apă.
Ce trebuie să mănânci
• Când mănânci carne, alege-o pe cea slabă, de pui sau curcan, gătită pe grătar sau la aburi
• Din grupa lactatelor poți consuma iaurt, brânză, lapte, telemea, de preferat fără prea multe grăsimi
• Cerealele sunt utile pentru tranzitul intestinal, datorită aportului de fibre. Din grupa acestora optează pentru orez, grâu integral, mălai, paste, floricele, etc.
• Când consumi legume trebuie să știi că le poți servi crude, dar și gătite la abur sau la cuptor, fără ulei și fără condimente
• Din grupa de pește poți consuma orice tip dorești. Este recomandat să fie preparat pe grătar, pentru a evita combinarea acestuia cu uleiuri sau legume.
• Când consumi ouă, este interzisă gătirea acestora cu ulei. Optează pentru ouă fierte sau poșate
• Când consumi fructe, evită-le pe cele cu indice glicemic mare. Foarte bune în dietă sunt afinele, care te ajută să îți menții un nivel ridicat de energie și sunt sațioase. Mai multe despre beneficiile afinelor găsești AICI!
Printre avantajele principale ale dietei disociate este că e ușor de urmat, e simplă și accesibilă. Îți permite să mănânci până te saturi și, în același timp, să slăbești.
Dieta disociată nu este recomandă pe termen lung fără supravegherea unui nutriționist. De asemenea, este interzisă femeilor însărcinate sau care alăptează, copiilor supraponderali și bolnavilor cronici.
Mai multe detalii despre dieta disociată găsești AICI!
Lasa un raspuns