Pe plaiuri bucovinene, Crăciunul este cea mai așteptată sărbătoare a anului și, de departe, cea mai bogată în tradiții și obiceiuri pe care oamenii de aici le-au păstrat pentru a avea astăzi ce povesti unei lumi întregi.
Bucovina înseamnă glasuri curate ale colindătorilor și urături rostite de bărbați falnici ca brazii, înseamnă peisaje pitorești și povești la gura sobei, iar toate acestea înseamnă mai mult decât ceva ce poate fi cumpărat cu bani.
În Bucovina, colindatul este mai mult decât o tradiţie. Cete de copii, tineri şi adulţi repetă colindele cu zile întregi înainte, organizându-se în grupuri, împărţindu-şi casele pe care le vor colinda, căci în noaptea sfântă, niciun locuitor nu rămâne necolindat. Un moment special este colindatul fetelor nemăritate, cărora li se compun colinde speciale care le preamăresc.
În municipiul Suceava, autoritățile locale și județene au pregătit numeroase spectacole de colinde, datini și obiceiuri de iarnă. De asemenea, astfel de evenimente au loc în aproape toate localitățile din județul Suceava.
Trebuie precizat că programul „Crăciun în Bucovina” se va încheia în data de 13 ianuarie cu Festivalul Obiceiurilor de Iarnă pe stil vechi de la Drăgușeni.
În continuare puteți consulta programul manifestărilor ce se vor desfășura în centrul municipiului Suceava:
Proiectul care a reunit toate tradițiile și obiceiurile din zona Bucovinei a luat naștere în primul mandat al președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a inițiat „Crăciun în Bucovina”. Încă de la început, acesta a avut ca scop promovarea potențialului turistic imaterial al Bucovinei printr-o nouă modalitate de abordare a turismului intern, respectiv turismul de eveniment.
Bucovina este cunoscută ca fiind una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă, în perioada sărbătorilor. Oamenii sunt îndrăgostiţi de tradiţiile şi obiceiurile din preajma Crăciunului.
Lasa un raspuns