Măsurile luate de autorități, pentru a limita răspândirea coronavirusului, i-au lăsat pe mulți români cu buzunarele goale și cu nesiguranța unui loc de muncă. Datele oficiale arată că angajatorii au cerut suspendarea a peste opt sute de mii de contracte. Alte o sută de mii au fost încheiate până în acest moment și lucrurile nu par să se îndrepte. Analiștii economici afirmă că această criză ar putea “dărâma” economia, iar unii angajatori vor fi nevoiți să pună lacăt pe poartă. Estimările Fondului Monetar Internațional sunt, de asemenea, pesimiste. Conform acestora, rata șomajului va ajunge la peste 10% în acest an, comparativ cu 3,9%, cât era în 2019. 

Dacă ai rămas fără job sau traversezi o perioadă financiară dificilă, există câteva soluții rapide, prin care poți face rost de bani:

 

  • Împrumută de la o rudă sau de la un prieten. Este una dintre cele mai avantajoase variante, la care poți apela, deoarece nu trebuie să plătești dobândă. De asemenea, vei putea restitui banii la o dată stabilită de comun acord. În plus, dacă nu reușești să îți onorezi promisiunea, o să ai parte de clemență, căci este vorba despre oameni dragi. Însă, nu fă din amânări o obișnuință, pentru că s-ar putea ca altădată să nu mai primești ajutor, dacă nu îți respecți cuvântul dat!

 

 

  • Apelează la instituții nebancare. Această variantă trebuie luată în calcul, mai ales dacă ai nevoie de o sumă mai mare de bani. Poți trimite documentele online și nu ai nevoie de adeverință de la serviciu, de giranți sau de garanții. Poți să apelezi la FixCredit, dacă ai optsprezece ani împliniți și o adresă de e-mail. Avantajul major al acestui serviciu constă în faptul că vei primi rapid banii, direct la tine în cont. Așadar, nu trebuie să ieși din casă și nici să te expui în această perioadă atât de grea. Încearcă, totuși, să restitui suma în cel mai scurt timp, pentru a scăpa de plata dobânzii!

 

  • Solicită un card de credit sau de cumpărături de la o instituție bancară. Este o soluție bună, dacă ai nevoie de bani pentru plăți pe care le poți efectua cu ajutorul cardului. Ține cont de faptul că orice sumă retrasă de la bancomat presupune, automat, și un comision destul de mare. Indiferent de banca la care apelezi, plata către comercianți se realizează fără alte taxe. În unele cazuri, dobândă la produsele cumpărate în rate este de 0%, dacă achiți cu un anumit card de cumpărături. În funcție de instituția emitentă, o să trebuiască să respecți anumite condiții și să ai un venit minim obligatoriu. 
  • Casa de ajutor reciproc este o variantă la care pot apela pensionarii. Există o astfel de instituție aproape în fiecare oraș, dar, pentru a beneficia de un împrumut, trebuie să fii membru și să fi cotizat cu o anumită sumă de bani. Nu te poți înscrie astăzi și să faci un împrumut mâine. Marele avantaj este faptul că dobânda este mult mai mică decât la alte instituții, care oferă astfel de servicii. În această perioadă, va trebui să verifici dacă e deschisă Casa de Ajutor Reciproc al cărui membru ești. În unele județe, această instituție funcționează, dar are un program mai scurt. 

Așadar, chiar și în situații de criză, când ieșitul din casă a devenit o provocare majoră, există soluții pentru orice problemă, fie ea și de natură financiară. 

 

sursa foto: shuttrstock.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.