Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că una dintre priorităţile strategiei naţionale de sănătate o reprezintă politica de resurse umane. El arată că este nevoie ca medicina primară să devină o specialitate atractivă pentru tinerii medici, în contextul în care vârsta medie a medicilor de familie este una înaintată, iar în următorii ani mulţi dintre ei vor ieşi din sistem.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că, în opinia sa, Strategia Naţională de Sănătate are două priorităţi: Strategia naţională privind resursele umane în sănătate şi Strategia de dezvoltare a asistenţei medicale primare.
„Sunt cele două elemente care ne pot asigura, în următorii ani, stabilitate în ceea ce priveşte furnizarea serviciilor medicale. Altfel, vom avea probleme din ce în ce mai mari, fie din lipsa de personal, fie din lipsa de acces la servicii de sănătate şi vom ajunge să discutăm, poate, doar despre medicina de urgenţă în loc să discutăm despre prevenirea bolilor, despre tratarea pacienţilor cât mai aproape de domiciliu şi lucrul ăsta trebuie rezolvat. Soluţia este să avem, cel puţin pentru asistenţa medicală primară, o schimbare de viziune încât ea să devină o specialitate atractivă pentru tineri. În momentul de faţă vârsta medie pentru medicii de familie este mare, cred că e aproape de 55 de ani, asta înseamnă că în următorii ani foarte mulţi vor ieşi din sistem şi va exista o astfel de criză”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a arătat că este nevoie de „un sistem de stimulente” pentru unele tupuri de activităţi, printre care serviciile medicale preventive.
El a adăugat că importantă este şi implicarea autorităţilor locale în susţinerea medicinei de familie, dar şi implementarea PNRR, prin care 3.000 de cabinete ale medicilor de familie pot primi sprijin financiar.
Ministrul a precizat că este „foarte aproape de finalizare” primul draft privind Strategia resurselor umane în sistemul de sănătate, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns