Clădirile, sălile de clasă, laboratoarele şi dotările – într-un cuvânt, infrastructura educaţională – constituie elemente vitale ale mediilor de învăţare din şcoli. De aceea, investițiile în acest domeniu important reprezintă o prioritate pentru administrațiile publice locale. Accent pe educație a pus și conducerea Primăriei Vatra Dornei, iar, de când este viceprimar al municipiului, Marius Rîpan a reușit, împreună cu primarul Ilie Boncheș și echipa de la Primărie, să modernizeze și să doteze unitățile de învățământ de pe raza localității, pentru ca astăzi să putem vorbi de condiții europene la Vatra Dornei.

Printre primele investiții realizate s-a numărat extinderea Liceului Teoretic „Ion Luca”, ce a presupus construirea unui corp nou, cu destinație săli de clasă, internat și cabinete sportive, sală profesori, dar și echiparea acestuia cu dotări moderne, echipamente și materiale didactice.

De altfel, și Școala Gimnazială nr. 1 Vatra Dornei a beneficiat de investiții substanțiale, clădirea fiind reabilitată din punct de vedere energetic, sălile de clasă fiind modernizate și apoi dotate cu mobilier și echipamente pentru învățământ. Tot aici, Sala de Sport a fost reabilitată și extinsă, iar clădirea a fost racordată la sistemul public de încălzire a orașului. De asemenea, la Școala nr. 1 a fost montată și o centrală termică.

„Și Școala Gimnazială Nr. 2 a beneficiat de un amplu proiect de reabilitare și extindere, ce a presupus extinderea clădirii prin etajare, dar și de o extindere în plan orizontal pentru acces din strada Gladiolelor. Tot aici putem vorbi și despre modernizarea și crearea de noi săli de clasă, cabinete, laboratoare, bibliotecă, sală profesorală, dar și de dotarea cu mobilier și echipamente pentru învățământ”, a spus viceprimarul municipiului Vatra Dornei, Marius Rîpan, care a adăugat că și Școala Gimnazială Nr. 4 a beneficiat de investiții, elevii de aici putându-se bucura astăzi de un teren de sport modern.

Și preșcolarii din municipiul Vatra Dornei beneficiază de condiții moderne la grădiniță și asta pentru că și în aceste unități de învățământ s-au făcut ample investiții. Astfel, administrația publică dorneană a construit Grădinița cu Program Prelungit „Bamby” din strada Chilia, pe care a dotat-o cu echipamente moderne, în prezent fiind frecventată de nouăzeci de copii.

De asemenea, s-au realizat intervenții de întreținere și modernizare la Grădinița cu Program Prelungit „Albă ca Zăpada” de pe strada George Coșbuc.

De un amplu proiect de reabilitare a beneficiat și creșa de pe strada Unirii, aici realizându-se lucrări de consolidare, modernizare și de dotare cu echipamente specifice învățământului antepreșcolar.

„Totodată, am construit un corp nou pentru Liceul Tehnologic <Vasile Deac>, ce a beneficiat și de dotarea cabinetelor si a laboratoarelor de specialitate cu echipamente (mecanică – lăcătușerie, mecanică-auto, laborator auto, silvicultură), precum și cu mobilier școlar. De altfel, s-a asigurat și dotarea cu echipamente și materiale didactice, module de învățare și aplicații practice, dar și pachete de software educaționale”, a adăugat Marius Rîpan.

Și pentru că eficiența energetică este foarte importantă, administrația dorneană a reabilitat din punct de vedere termic Liceul Teoretic „Ion Luca”. Astfel, s-a lucrat fațadă, tâmplărie și acoperiș, s-au înlocuit pardoselile și instalațiile electrice și s-au montat schimbătoare de căldură. Tot prin același proiect, au fost montate și panouri fotovoltaice.

Pe ordinea de zi e a echipei liberale de la Dorna se află și reabilitarea Grădiniţei cu Program Normal <Licuricii>, a Grădiniței cu Program Prelungit <Albă ca Zăpada>, precum și a Liceului Tehnologic <Vasile Deac>. Aici este vorba de lucrări de reabilitare a anvelopei termice, prin izolarea pereților exteriori ai clădirilor, a planșeelor, dar și de reabilitare a instalațiilor de transport energie termică și de luarea unor măsuri de economie a energiei. Clădirile acestor unități școlare beneficiază și de modernizarea instalațiilor electrice și de înlocuirea tâmplăriei, precum și de montarea unor pompe de căldură și panouri fotovoltaice.

Și pentru că echipa de la Vatra Dornei ține pasul cu digitalizarea, nouă unități de învățământ din oraș beneficiază de dotarea cu mobilier școlar, materiale didactice și echipamente digitale. Este vorba despre Grădinița cu Program Normal „Căsuța Poveștilor”, Grădinița cu Program Prelungit „Albă ca Zăpada”, Școala Gimnazială Nr. 1, Școala Gimnazială Nr. 2, Școala Gimnazială Nr. 4, Liceul Teoretic „Ion Luca”, Liceul Tehnologic „Vasile Deac”, Clubul Copiilor și Clubul Sportiv.

„În prezent se lucrează la proiectul ce prevede reabilitarea Sălii de Sport de la Școala 4 și la clădire adiacentă, cu destinație de cabinete/laboratoare de specialitate, dar și la cel privind construcția unui corp de clădire nou la Școala Gimnazială Nr. 1. De asemenea, pe ordinea de zi mai avem și proiectul de reabilitare a Grădiniței cu Program Prelungit <Scufița Roșie>, de pe strada Unirii”, a completat Marius Rîpan.

Trebuie spus că investițiile în unitățile școlare nu sunt singurele făcute în municipiul Vatra Dornei, de-a lungul anilor, viceprimarul Marius Rîpan, împreună cu primarul Ilie Boncheș și echipa de la Primărie, implementând proiecte în toate domeniile importante pentru comunitate. Iar povestea de succes de la Vatra Dornei va continua.

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.