Adevărul este foarte puțin apreciat, rareori căutat și aproape niciodată folosit. Ca și alifiile urât mirositoare pare să împrăștie neplăcere altor simțuri chiar atunci când rațiunea se bucură de prezența lui.

Minciuna nu apare în viața noastră fără motiv, o invocăm de mici pentru a scăpa de neplăcerile cauzate de greșelile noastre și se dezvoltă treptat până la nivelul în care nu știm cum să trăim fără ea. Ea ne îndeamnă la fățărnicie, indiferent dacă aceasta e folosită pentru un interes material sau numai ca să fim primiți intr-o anumită societate unde ne dorim să ajungem. Tot minciună este și mimarea unor obiceiuri care nu ne spun nimic dar necesare în comunitatea în care locuim. Minciună e și exprimarea unor sentimente inexistente doar pentru a ajunge în așternuturile altcuiva care pare foarte hotarât/ă să nu ajungă acolo fără motivații serioase.
Ajunși la maturitate, unii dintre noi se satură să inventeze motive și încep să folosească adevărul pentru că acesta nefiind decât unul nu necesită capacități sporite de memorare. Efectul imediat este că se trezeșc brusc singuri, anatemizați de cei care erau atrași spre ei de nivelul de fabulații exprimat și de comportamentul comod curtenitor la care îi condamna minciuna. Astfel 90% dintre ei se întorc rapid în rândul lumii și mai dispuși să vopsească lumea în culori convenabile. Numai puțini prind gustul lumii reale, al adevărului spus în față, indiferent dacă sunt socotiți ciudați sau chiar mai rău. În timp își fac alt fel de prieteni, mult mai puțini ce e drept, dar mai prețioși decât cei care i-au negat. Dacă cu primii prieteni erau valoroase lucrurile spuse sau făcute împreună, cu cei noi capătă valoare tăcerile și lucrurile pe care nu mai trebuie să le faci.
Din păcate, nivelul de experiență și cultură necesar trecerii la această treaptă superioară de exprimare nu este atins mai devreme de 40 de ani, vârstă la care viața noastră este deja așezată în niște tipare solide. Astfel se explică faptul că foarte multe căsătorii frumoase se strică în perioada respectivă pe când căsătoriile făcute după 45 de ani durează până la moarte.
Celor care îndrăznesc, o incursiune în adevăr nu le poate aduce decât o privire lucidă asupra prezentului din care vor învăța probabil ce au de făcut pentru a-și repune viața pe baze mai solide. Celorlalți nu rămâne decât să le doresc o imaginație bogată, deoarece o minciună cât de mică are tendința de a atrage una mai mare cât de curând și o memorie foarte bună deoarece vor trebui să țină minte cu ce și pe cine au mințit.
 
Cristian Tonolla

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.