ALIAT a lansat structuri de economie sociala unice in judetul Suceava, o clinica si un centru rezidential care ofera in premiera servicii integrate de tratament pentru persoanele cu probleme de dependenta de substante, modele in cadrul seminarului de promovare a conceptului de economie sociala din regiunea Nord-Est.
Asociatia ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor) a organizat vineri, 5 iunie, primul seminar de comunicare si promovare a conceptului de economie sociala din cadrul proiectului cu finantare europeana “Intreprinderi sociale pentru servicii integrate in domeniul dependentelor de substante”. Evenimentul, care a reunit Clinica deschisa in municipiul Suceava va functiona dupa un model de terapie integrata prin intermediul unui pachet de servicii de asistenta sociala, consiliere psihologica si psihiatrica, asistenta medicala, in regim ambulatoriu, cu o echipa multidisciplinara de specialisti.
Centrul rezidential deschis la Pojorata va oferi servicii de rezidenta si va pune la dispozitia persoanelor dependente de alcool si droguri un pachet de servicii de asistenta sociala, consiliere psihologica si psihiatrica, precum si asistenta medicala.
”Clinica de la Suceava si Centrul rezidential de la Pojorata ofera pentru prima data oamenilor cu dependente de substante din Nord – Est -ul Romaniei un complex de servicii integrate ca o continuare a tratamentului din clinicile specializate de psihiatrie. Cea mai mare provocare pentru noi va fi mentalitatea oamenilor care cred ca persoanele dependente nu se vor schimba niciodata si vor ramane dependente. Da, este corect, ramai dependent, dar poti sa fii abstinent. Si, pentru a veni in intampinarea nevoilor lor, trebuie sa fim aproape de acesti oameni si de familiile lor. Trebuie sa promovam acest model de terapie, sa avem rabdare si sa aratam oamenilor ca exista verigi conexe si astfel sa prinda incredere in acest tip de servicii”, a declarat Alina Ciupercovici, coordonator Regional ALIAT.
In cadrul aceluiasi proiect vor fi lansate: o clinica in Bucuresti, un centru rezidential in Ilfov, o clinica in Constanta si o clinica in comuna Cristian, judetul Brasov.
Clinicile vor functiona ca structuri de economie sociala si vor avea drept scop contributia la solutionarea unor probleme de ordin social, precum: oferirea de noi servicii si oportunitati persoanelor cu dificultati de integrare sau reintegrare pe piata muncii, crescandu-se oportunitatile de ocupare pentru persoane de etnie roma, pentru persoanele cu dizabilitati, dar si pentru alte grupuri vulnerabile expuse riscului de excluziune sociala.
Crearea a 39 de noi locuri de munca, in cadrul celor 6 structuri de economie sociala create, dintre care 28 persoane apartin unor grupuri vulnerabile. Dezvoltarea de competente profesionale pentru un numar de 60 de persoane vulnerabile, dar si pentru 60 de specialisti din domeniul incluziunii sociale.
Proiectul “Intreprinderi sociale pentru servicii integrate in domeniul dependentelor de substante” este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013, Axa prioritara 6, Domeniul Major de Interventie 6.1 si este implementat in parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (IDRU).
Clinica noua la Suceava si Centrul rezidential la Pojorata
Aproximativ 50 de reprezentanti ai institutiilor publice, ai societatii civile, dar si specialisti din domeniul economiei sociale si din sfera medicala, au avut prilejul sa asiste, la deschiderea a doua structuri de economie sociala in cadrul proiectului in judetul Suceava – o clinica in municipiul resedinta de judet si un centru rezidential in Pojorata. Acestea fac parte din reteaua Clinicile ALIAT si vor oferi servicii integrate de tratament destinate persoanelor cu probleme de dependenta de substante, singurele de acest tip in regiune.
Lasa un raspuns