Parlamentarii votează, marți, proiectul de lege prin care-și acordă pensii speciale.

Proiectul de lege introduce la articolul 73 din Legea 7/2006, un articol nou 73(1) în care se precizează că funcționarii publici cu un stagiu de cotizare de 30 de ani au dreptul la o pensie pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii. Dacă din cei 30 de ani, 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului, ei vor beneficia de pensiu de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizare în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Dacă parlamentarii vor depăși vechimea de 14 ani în Parlament, pentru fiecare an se mai adăugă câte 1% din venit la pensie.

Parlamentarii care au un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului pot cere pensionarea înainte de vârsta prevăzută în lege, dar nu mai devreme de 60 de ani.

Aplicabil și parlamentarilor cu un mandat

De lege beneficiază și funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care între 4 și 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului. Cuantumul fiecărui an care lipsește din vechimea de 14 ani va fi micșorat cu 1%.

La alegere

Parlamentarii vor putea opta la pensionare dacă aleg această formulă de pensionare sau pe cea „clasică” prevăzută în legea 283/2010.

În beneficiul foștilor parlamentari pensionați deja

Potrivit unei alte modificări făcute la alineatul 1 al articolului 94, parlamentarii pensionari în 31 august 2010 ale căror pensii au fist diminuate, precum și cei pensionați după această dată, beneficiază de acest proiect de lege, dacă se încadrează în prevederile legii. Drepturile le vor fi acordate în luna care urmează după depunerea cererii de acordare a pensiei.

În ziua în care proiectul de lege a trecut de Comisia Juridică, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege aproape identică, dar pentru grefieri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.