Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava şi-a prezentat sinteza activităţii şi controalelor efectuate în domeniul relaţiilor de muncă, securitate şi sănătate în muncă în anul 2012.

Conform unui comunicat trimis de biroul de presă al ITM, cu suficiente erori gramaticale, din nefericire, activitatea inspectorilor în anul 2013 a fost intensă. Aceştia au întreprins activităţi de control în domeniul relaţiilor de muncă, care vizează îndeosebi, modul în care unităţile din sectorul public, mixt, privat precum şi alte categorii de angajatori respectă prevederile legislaţiei muncii referitoare la încheierea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului individual de muncă, modul de selecţie şi plasare a forţei de muncă în străinătate şi angajarea  persoanelor străine în ţară, clauzele înscrise în contractul individual de muncă  şi respectarea acestora de către angajatori, combaterea  muncii la negru şi a diverselor  forme de discriminare, respectarea procedurilor legale privind achitarea contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale, fondul de şomaj şi a altor fonduri  speciale, respectarea procedurilor legale privind protecţia maternităţii la locul de muncă şi plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, modul de folosire a forţei de muncă şi alte aspecte legate de derularea raporturilor de muncă.
Domeniile de activitate din judeţul Suceava unde se înregistrează cu precădere munca fără forme legale, sunt variate. în mod special, acestea se întâlnesc în construcţii, comerţ, agricultură, industria textilă, micii transportatori, panificaţie, industria alimentară şi prestările de servicii, în depozitele en-gros şi supermarket-uri.
Conform planului de cooperare operativă pentru combaterea imigraţiei ilegale a străinilor şi muncii la negru pe anul 2012, s-au efectuat controale comune (Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava şi Oficiul Român pentru Imigrări Suceava) la sediile firmelor unde îşi desfăşoară activitatea cetăţeni străini în baza autorizaţiei de muncă.
Cetăţenii români cu domiciliul în România, care lucrează în străinătate, beneficiază de protecţie în condiţiile stabilite de Legea nr. 156/2000 – republicată privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi de acordurile, înţelegerile, tratatele sau convenţiile încheiate de Guvernul României, prin autorităţile competente, cu autorităţile publice similare din alte state.
În urma controalelor efectuate  la angajatorii din judeţul Suceava unde există un risc crescut de accidentare au fost constatate o serie de neconformităţi pentru care s-au dispus măsuri cu termene de remediere.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.