Acest lucru este posibil din cauza faptului că 29 de mari fabrici din România au fost scutite de la plata a 85% din Certificatele Verzi. Pentru ca această scutire să nu cauzeze pierderi, restul de mai mult de 9 milioane de utilizatori vor trebuie să amortizeze diferența.

Astfel, la o factură medie de 100 de lei, până acum suceveanul de rând plătea undeva de 10 pentru un certificat verde. De la 1 ianuarie 2016 această sumă va crește la 12 lei, pentru fiecare sută de lei facturată. Această măsură este prevăzută cel puțin pentru următorii 10 ani, astfel că nu vom scăpa ușor.

Companiile producătoare de electricitate trebuie să îți amortizeze cumva această scutire, astfel că suma anuală de 75 de milioane de euro, va fi percepută în fiecare factură emisă către utilizatori.

Măsura este una cu două tăișuri. Pe de o parte, marile fabrici din România își continuă activitatea și păstrează sau creaază locuri de muncă, care vor ajuta la creșterea economică, pe de altă parte, românul va trebui să suporte o mică parte din cheltuielile acestor colosuri industriale.

Certificatele verzi sunt un produs relativ nou, pe piața energiei electrice, care a apărut odată cu energia verde. companiile care produc energie electrică din surse nepoluate și ecologice fac acest lucru în schimbul acestor Certificate Verzi care au o valaoare nominală de 27 de euro. Pentru fiecare MWh eliberate în sistem, o companie producătoare primește între 0.5 și 3 certificate verzi, în funcție de tipul de energie verde produsă.

Prețul acestor certificate a fost inclus în facturile noastre de electricitate, încă din 2011, când această mișcare ecologică a luat avânt și în România.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.