Timişoara, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti sunt oraşele care rămân în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021, a anunţat vineri Steve Green, preşedintele juriului de experţi care evaluează candidaturile. Speranțele Sucevei s-au spulberat vineri, când juriul a decis că Suceava nu merită acest titlu.

Comisia a decis ca doar patru orașe să meargă mai departe, din cele 14. Noi am sperat până în ultimul moment. Am avut o prezentare destul de bună, care a fost apreciată de Comisia Europeană și aplaudată de experții din această comisie. Important este să mergem mai departe cu strategia culturală pe care o avem aprobată. Este o strategie culturală bună pentru următorii 10 ani. Eu spun că dintr-un punct de vedere am fost pe primul loc: noi am cheltuit aproximativ 10.000 de euro, în comparație cu alte orașe care au cheltuit milioane de euro. Am părăsit această competiție cu fruntea sus. A fost o onoare pentru Suceava, dar și pentru mine ca primar, participarea la acestă competiție.

 

Băișanu:„Clasa politică este principalul vinovat”

Deputatul PNL, Ștefan Alexandru Băișanu, cel care a inițiat proiectul „Suceava-Capitală Europeană a Culturii”, s-a arătat profund dezamăgit de faptul că Suceava, a fost exclusă din această cursă. Mai mult decât atât, Băișanu a găsit și vinovatul pentru acest eșec.

„Sunt foarte trist. Suceava a fost îngenunchiată din nou, din interior. Proiectul „Suceava, Capitală Culturală Europeană” a fost inițiat de mine, încă din luna iunie a acestui an. Astăzi, Suceava nu a trecut de faza de preselecție. Eșecul este unul de proporții. Clasa politică este principalul vinovat. Cei care s-au coalizat în tăcere împotriva acestui proiect au făcut în așa fel încât să nu reușim. Manifestările politice împotriva culturii au căpătat în acest an dimensiuni de neînchipuit. Coaliția împotriva culturii și a cărții, a literelor, a artelor frumoase, a muzicii, teatrului, filmului și împotriva a tot ce poate însemna altceva decât asfalt, trotuare, salubritate, licitații și lupta haotică pentru putere și bani a îngropat acest proiect atât de frumos. Primarul Lungu și-a demonstrat incapacitatea de a construi proiecte pe termen lung. Și-a demonstrat incapacitatea de a forma echipe competente care să producă beneficii reale pentru oraș și pentru oamenii lui. Din păcate, prețul pe care îl plătește orașul pentru orgoliile periculoase ale actualei clase politice este prea mare. Ar fi bine dacă vom înțelege cu toții ceva din acest eșec de proporții. În fapt, nu și-au dorit niciodată să ducă mai departe acest proiect. Au mimat cu toții o implicare, pentru a închide gura lumii. Aceștia sunt, așa vor rămâne, indiferent câte ierni triste vor mai trece peste toți anonimii acestui oraș”, a scris, dezamăgit, pe o pagină de socializare, deputatul PNL.

 

Programul „Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din  în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.