Mina de Uraniu de la Crucea, aflată în Munţii Stănişoarei, în vecinătatea Masivului Rarău şi a Pietrosului Bistriţei se va închide. Ieri, o delegație formată din primarii din această zonă au purtat mai multe discuții pe această temă la minister.

Primarii din zonă au lăsat și un memoriu la minister pentru a se înțelege cât  mai bine această situație

„La această întâlnire am participat un număr de cinci primari, respectiv primarul comunei Crucea, Dorin Rusu, primarul comunei Dorna Arini, Ioan Moraru, primarul comunei Iacobeni, Angelica Fădor, primarul comunei Stulpicani,Vasile Ostanschi și subsemnatul. Deznodământul este trist. Exploatarea ca atare nu va dipărea, însă vor mai dispărea locuri de muncă. Noi am adus argumente și am explicat că va fi o perioadă grea atât pentru noi, ca autorități locale, dar mai ales pentru oamenii de acolo. Astfel, s-a hotărât ca cei care cumulează pensia cu salariul, să se retragă, iar pentru cei care mai au doi ani până la pensie, se va reactiva Ordonanța 36, pentru a putea primi salarii compensatorii. Practic, nu va fi o închidere bruscă”, a declarat Ioan Oros, primarul comunei Ostra.

Dorin Rusu, primarul comunei Crucea, este cel care înțelege situația acestor oameni, poate mai bine ca ceilalți. Fostul miner, a declarat că în acest moment fiecare om care lucrează aici trebuie să înțeleagă această situație care era evidentă încă din anul 2012. Acum se pare ca nici măcar „șchiopătând” această companie nu mai poate funcționa.

„Această companie reprezintă de fapt un lanț, în care o verigă se leagă de cealaltă. În discuția noastră de la București ni s-a explicat că această mină va intra într-o etapă de închidere și de ecologizare. E foarte important ca în acest moment să existe unitate între cei care își desfășoară activitatea aici. Dacă oamenii vor înțelege acest lucru, vor rămâne undeva la 300 de angajați. La fel de important este ca în această perioadă de închidere și ecologizare, compania să nu aducă oameni din altă parte pentru a lucra aici, și să le dea posibilitatea celor care au lucrat ani de zile aici să participe la închiderea și ecologizarea minei, să își îndeplinească condițiile de pensionare. Pentru asta va trebui atât noi, ca și autorități locale, cât și parlamentarii noștri să facem toate demersurile ca acest lucru să nu se întâmple. Această închidere înseamnă  timp, pentru că este o lucrare complexă și presupune multe etape”, a declarat pentru SuceavaLive, Dorin Rusu, primarul comunei Crucea.

Trebuie subliniat faptul că, în comuna Crucea, 62% din bugetul comunei rezulta de aici, iar în comuna Ostra situația este și mai gravă, întrucât 68% din veniturile comunei provin de la mină.

7 Responses

  1. GP

    Este clar ca tot ce mai avem în tara asta trebuie închis. Rușine celor ce au luat aceste masuri. Nu înțeleg ce face domnul Iohanis și guvernul lui,ca nu observ nici o schimbare,din contra totul merge spre rău. În primul rand, ei doresc sa impună civilizația în România, dar cred ca acest lucru nu ar fi o prioritate, prioritatea ar fi locurile de munca deoarece suntem o tara de rahat,în care predomina sărăcia, în care avem salariul minim pe economie de 220€ pe luna. Rușine sa va fie hoților ca a-ți distrus și distrugeți tara!

    Răspunde
  2. GA

    Locuri de munca NU posibilitatea in atitea ani de a crea locuri de munca nu taxe si impozitari la maxim tote pentru furtul unor excroci care clacheaza cu justitia deci JAF NATIONAL

    Răspunde
  3. Bebe

    Sa va fie rusine ,parlamentarilor de rahat care ati acceptat ca Centrala de la Cernavoda sa importe uraniu din Canada in loc sa ii obligati sa -l cumpere pe cel de la Crucea.Astfel se evita inchiderea acestei mine.Atata stiti sa distrugeti tot ce e romanesc si sa ne vindeti tara strainilor.Vine camania electorala, sa va mai auzim sloganurie rahatilor ce sunteti!

    Răspunde
  4. GMT

    e usor sa comentezi de pe margine mai ales cand nu stii despre ce e vorba.eu am lucrat la mina aia si credeti-ma ca din 2004-2005 se stia ca viata lunga nu mai are.nu mai sunt zacaminte ca inainte si costurile de exploatare sunt mari.asta o stie si dl Dorin Rusu cu care am fost coleg.apoi mai e si cealalta problema,banii furati din fondurile cnu in toti acesti ani,sponsorizari ale campaniilor electorale,etc.un alt aspect este neunitatea celor care lucreaza acolo,mentalitatea lor,interesele pe care le avea fiecare brigada in parte si altele pe care nimeni nu le spune.nu poti sa faci o greva sanatoasa cu rezultate bune daca oamenii nu sunt uniti.si credeti-ma ca nu sunt.daca spuneai ceva tu nou angajat la cate o adunare din asta ti se inchidea gura cu cate un ‘ce ba,nu ti s-a uscat bine cerneala pe angajare si vrei drepturi?’.una peste alta,si cei implicati o stiu mina aceea nu mai dadea randamentul care sa o tina deschisa la nesfarsit

    Răspunde
    • GP

      Și eu știu în mare parte ce era acolo,deoarece am apropiați care muncesc acolo. Problema cea mai mare e ca ar fi trebuit și ar mai trebui sa mai dea randament și aceasta mina, și nu cred ca uraniul din Canada este mai ieftin. În primul rand doar costul de transport trebuie sa fie mare. Asta este din păcate. Trebuie sa ne obișnuim de acuma ca nu o sa mai avem și nu o sa mai producem nimic. De acum urmează sa fim sclavii marilor puteri din Vest.

      Răspunde
  5. Lucrător

    Asta am votat asta avem….dar noi suntem de vina ca stam și nu luam masuri,energia nucleara este singurul bun rămas(în tara asta) și trebuie distrus,,…noi suntem de vina…cei de la colectiv au schimbat guvernul noi de ce nu o putem face???sa le fie rușine ca se gândesc doar la ei(ex pensiile lor)au distrus tara asta cu totul doar politica contează în tara asta după ce ajung acolo uita ca au făcut promisiuni,,, haideți fraților sa facem ceva

    Răspunde
  6. Bluewin

    E normal sa se intample asta,din moment ce lucreaza 200 in subteran si 350 de madame si pensionari fara motivatie de la birouri de la Crucea fac tabele cu munca lor si alti 180 de la Companie de la Bucuresti semneaza acele tabele,se numeste rentabilitate?Asta in conditiile in carecei ce muncesc au 2 lei si cei cu tabelele 10?Nu trebuie bani de la buget ptr.mina,ii au acolo,dar cheltuiti iresponsabil…lemn de mina precum sticksurile,motrina cu apa,piese de la fier vechi revopsite…E mai bine asa,se va descurca fiecare si fara mina!

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.