Se dă următorul scenariu glumeț, sau SF, sau imaginar (cum vreți dumneavoastră să-i spuneți): prin tot județul Suceava, pornind de la Fălticeni și Probota la Dorna și Gura Haiti spre Călimani sau de la Humor și Voroneț la Sucevița și Marginea, vezi numai mașini pline, burdușite, cu turiști. Sunt sute și sute de autoturisme, microbuze și autocare înmatriculate în Polonia, Germania, Austria, Belgia, Franța, Olanda, Grecia, Anglia etc. etc. Zeci de avioane care aduc turiști în Bucovina și Regat, în județul nostru, aterizează la Salcea din Israel, Norvegia, Suedia, Turcia, Canada ș.a.m.d. Ieri, seara, am sunat la recepția a 299 de hoteluri și 399 de pensiuni din zonele: Humor, Câmpulung, Dorna, Sucevița și Mălini și nu am găsit niciun loc de cazare liber. În toate stațiunile turistice din județ, stațiuni de interes: local, regional, național sau internațional, gradul de ocupare este de 199 %. Turiștii ajunși în Bucovina sau Regat preferă să se cazeze și câte doi sau chiar trei în pat, exact ca la secția de interne de la Spitalul municipal din Fălticeni, numai să poată fi… numărați și înregistrați, de către cei din administrația județeană ca turiști care au vizitat minunata zonă. Iar după toate astea să vină Ioan Cătălin Nechifor, în conferință de presă, la finele săptămânii trecute, ca să aibă cu ce se lăuda. În perioada asta mult mai accentuat, așa, ca la final de mandat. Ca într-o campanie electorală, ternă și fără zvâc social-democrat, în care trebuie să spui ceva alegătorului. Să depeni povești gogonate.
- Pe unde ajung turiștii la noi? Pe drumuri naționale și județene găurite și peticite sau cu niște curse aeriene ipotetice, inexistente!
Drumurile de prin tot județul Suceava care duc, cum spuneam și mai sus, de la Fălticeni și Probota la Dorna și Gura Haiti spre Călimani sau de la Humor și Voroneț la Sucevița și Marginea sunt găurite și peticite și multe au rămas în stadiul în care au fost ele proiectate și construite în Epoca de Aur a comunismului. Dar stai așa! Turiștii vin cu avionul… spunea Nechifor. Asta pentru că preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat, pompos, că o companie suceveană va deschide o bază aeriană şi va opera zboruri interne şi internaţionale de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare”. Compania locală, mai depăna promisiuni Nechifor, intenţionează ca Aeroportul „Ştefan cel Mare” să fie punctul de plecare pentru toate zborurile interne şi internaţionale pe care le va opera. Avem, cică, o companie aeriană a Bucovinei care va căra, cu nemiluita, turiștii spre și dinspre Bucovina și Regat. Asta doar teoretic. La nivel de promisiune. Și Gavril Mîrza, tătucul spiritual al domnului Ioan Cătălin Nechifor, a venit cu o gogoriță asemănătoare în Campania electorală în care a pierdut șefia județului în fața lui Gheorghe Flutur. Prin anul electoral 2008. O companie aeriană care urma să care, cu nemiluita, turiștii spre și dinspre Bucovina și Regat, Angel Airlines parcă se numea, și care a avut ca singură activitate în Suceava o pompoasă lansare electorală la un restaurant din Suceava și închirierea, pentru scurt timp, a unor birouri. Așadar, este veche și folosită, politic, tactica asta cu viitorii operatori aerieni de pe aeroportul din Suceava care se rezumă doar la simple vorbe goale de campanie electoral locală.
- Turiștii care preferă să se cazeze și câte doi sau chiar trei în pat, exact ca la secția de interne de la Spitalul municipal din Fălticeni, numai să poată fi… numărați și înregistrați de către cei din administrația Nechifor
„Bucovina se află pe locul doi în ţară ca destinaţie turistică, politicile publice şi parteneriatele private din ultimii ani, în acest sector, dovedindu-şi eficienţa”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor.
„Dacă în perioada 2008-2011 a fost o scădere abruptă – adică în 2009 turiştii sosiţi au fost mai puţini cu 9% – scăderea a continuat cu 7,43% . A început un uşor reviriment şi, în 2015, creşterea netă faţă de 2014 este de 19,1 % (…) În Bucovina au venit cu 50.000 de turişti în plus şi 117.000 de înnoptări în plus (…)”, a arătat Nechifor care a mai spus că, în ultimii patru ani, au existat activităţi de promovare puternică în judeţ, pe grupuri ţintă limitate, dar şi la evenimente de profil internaţionale. „Am fost la târgurile europene de tradiţie şi la cele din România. Un aport important îl are prezenţa noastră peste hotare. A contat foarte mult în creşterea turismului şi organizarea unor noi evenimente importante. De amintit Suceava Air Show, suntem la a treia ediţie a Festivalului «Comorile muntelui», la Horodnic avem deja redefinită o zonă importantă de evenimente care atrage şi pune în bună colaborare localităţile din zonă. Aici avem două evenimente cu mult public: Târgul de cai şi «Legendele şi tradiţiile bucovinene», care este la a treia ediţie”, a spus Nechifor. El a mai amintit de modernizarea Transrarău, care, din anii ’80, nu mai fusese reabilitat. „Acum putem spune că suntem în acel format de competiţie alături de alte două trasee, Transalpina şi Transfăgărăşan. Vara, şi chiar şi iarna, vin foarte mulţi turişti să se bucure de munte şi de peisaje superbe”, a arătat Nechifor. Preşedintele CJ Suceava a adăugat că, din luna august, se va construi pe Piatra Şoimului platforma de tip sky-walk, cu podea de sticlă, unică în ţară. „Am reuşit ca Bucovina să devină importantă în România. La nivel naţional suntem prima destinaţie ca şi creştere economică. În topul preferinţelor turiştilor suntem pe locul doi”.
Nu negăm că au existat câteva modeste manifestări noi de promovare turistică, dar nu prea s-au zărit turiștii adevărați pe la astfel de evenimente, ci tot nea Ion cu tanti Catinca încingeau hore și bătute pe refren de Recolciuc. Este o realitate că Humorul s-a dezvoltat din punct de vedere turistic, dar aici nu prea are niciun merit Nechifor, ci este efortul administrației locale din Gura Humorului. Iar la Vatra Dornei – orașul natal al domnului Nechifor – s-a mai mișcat ceva prin turism, adică au mai fost câteva sute de pensionari (în lipsa schiorilor pentru că nu prea a fost zăpadă în ultimele sezoane) cu bilete subvenționate date prin Casele de Pensii. Așteptăm, totuși, ca după atâta strategie turistică adoptată și adaptată în ultimii 4 ani, să apară și turiștii din: Polonia, Germania, Austria, Belgia, Franța, Olanda, Grecia, Anglia, Israel, Norvegia, Suedia, Turcia, Canada etc. Sau măcar din Ucraina și Republica Moldova.
Teoretic… turismul a crescut. Păcat, mare păcat, că practica ne omoară! Și foarte mulți operatori din turism (proprietari de unități de cazare, fie că e hotel cu zeci de camere sau o pensiune amărâtă cu doar câteva camere) din diferite zone ale județului Suceava se plâng de lipsa turiștilor! Și așa mă duce gândul la bancul cu mâța care nu a murit la spălat, ci la stors. Așa este și cu turismul local: nu a murit la spălat, ci la stors unele date statistice de campanie electorală care să arate totul în roz, chiar dacă situația este de altă culoare.
E destul de nasol sa ai doar o idee puţină dar fixă: aceea că Nechifor “se lauda” cu realizarile sale din turism,ca una-i teoria si alta-i practica,precum si alte cugetări de huzur, ieşite din lucirea mată a pixului de razboi electoral,arma preferată de campanie a pedeleului,acum si in varianta liberală…
Lăsăm la o parte ca nimic nu este mai practic decat o buna teorie,nici macar nu trebuie explicat… De fapt,care teorie? Domnul Nechifor invocă cifre,valori cuantificabile,date statistice publicate de entităţi specializate,ce nu pot fi contestate decât cu alte cifre,care sa demonstreze contrariul…
Este si ciudat si hilar sa spui ceva de genul: “…ei si? Ca turismul este atunci cand suntem noi la butoane si se etaleaza domnul Ghiţă in bundiţă,doar atunci!”
Precum si alte nazbatii iesite din puţinătatea unor minţi de pripas si de dârvală,din a căror scremere (de la verbul “a se screme”…) au iesit monumentale perle pedelisto-fluturisto-balane… Cf.,mai jos:
1. “turism ecumenic”,adica – explica unul dintre ei – vine omul mânat de un impuls ecumenic si adastă intr-o unitate de cazare detinuta de un pedelist credincios,care cotizeaza la partid,fie el,credinciosul,penticostal sau nu,iara in camera sa ecumenicul turist sa gaseasca neaparat in sertar “o biblie”,din care,eventual,sa afle ecumenicul daca in ziua cu pricina poate sau nu sa se atinga de nevastă,conform regulamentului ecumenic de erotizat neveste… Pentru ca asta este ecumenismul,in conceptia magureana – voi puneti manastirile iar noi punem dughenele iar profitul sa fie pe din doua,adeca doua parti noi si ce mai ramane tot pe din doua,adica doua parti noi,apoi mai vedem noi…
2. turism cu “mocaniţa”,care este un fel de imitatie de tren,un trenulet,care poate fi mutat chiar in centrul oarsului Suceava,intr-un fel de turism pe 5 (cinci) sute de metri liniari,sa auda domnul Ghita din biroul sau decorat la intrare cu o poarta noua,cum şuieră trenul, sa iasa dumnealui in bundita si iţari cu vipuşca de colonel si sa salute atât mecanicul cat si pre doamna Nuti,luata la ocazie,ca decor incitant pentru frânarii tineri.Asta si pentru ca bucovineanul băştinaş,mai recalcitrant decât bucovineanul de pripas,deoarece primul bea numai rachiu iar al doilea numai vin de tufa,de Botoşani,deci sa nu se prindă recalcitrantul bucovinean ca i-au raşluit dumnealor calea ferată spre Putna,declarata rezervatie de guşaţi,boala adusa de CFR… Deci sa faceti voi acolo drumetii ori sa mergeti cu BMW-ul lu‘ domnu’ Nelu,care o sa vi-l imprumute,dar numai in zilele cu “r” ! Iar gara Itcani sa fie priponita provizoriu pana la a doua venire a lui Flutur la CJ,cand o sa gaseasca dumnealui ce sa faca cu cladirea,de exemplu sa faca el acolo un camin de nefamilisti rromi,ca si asa gara este acuma un fel de poligon de mictiune din mers pentru copiii rromilor riverani sau,cine stie,poate un muzeu al torturilor pesediste,sa vada lumea cum l-au torturat pesedistii pe domnul Ghita cu minciuni in fals despre participarea sa la gripa aviara…
3. sa mai faca dumnealor,pedelistii,acum si cu sageata liberala sculata,vreo cateva cladiri in locuri neasteptate,ca sa starneasca interesul public,cum au mai facut dumnealor acea cladire din parcarea hotelui “Bucovina’,care obtureaza fata biblioteci,ca la ce mai trebuie si bibliotecile astea,unde sa lacuiasca si sa produca broşuri unele mufe/fufe/tufe/ale partidului ,sau diferiti papagali,tot de partid,care si ei trebe sa manance o pâine din turism,poate chiar doua+un buc. vila&spa… Care cladire este plesnita acolo cam cum ţi-ai tufli o şură-n beci,la nervi sau la mahmureala,cand nici nevasta nu te poate opri…
4. sau,de ce nu ,sa reinviem traditia sarbatarilor kinky,cum ar fi aceea de Ignat,cand cu taierea porcului in Bucovina,respectiv taierea porcului pus la bataie de domnul Emil Ursu si distribuirea de şorici,in special catre ambasadorii unor state islamice,sa le vina mintea la cap!
5. plus alte chestii,la Cetate,dar numai in conditiile stricte ale instalarii unor micţionare suplimentare,sa nu ne iasă vorbe,cum au mai ieşit ,că s-au micţionatără neşte mari activişti culturali in şantul Cetăţii,ceea ce nu este adevărat deoarece ei nu mai beau ,incă de pe la al XIII-lea Congres al PCR !
6. nu se poate sa uitam chestiunea a cel putin un ou inchistrit,plesnit undeva unde n-a mai fost,de exmplu, sa-l punem pe cladirea Cj iar un anume domn,specialist in pelasgi,sa ne explice pe larg symbolistika oului,asa cum rezulta aceasta din traditia bulbaca.
Ei,si cate altele n-ar mai fi… Ca sa nu spuneti voi,fani ai turismului nichiforist,ca lu’ domnu‘ Ghita i-a iesit numa’ turismul electoral..
Adica,iese primarul pedelist inarmat acum si cu sageata liberala,pune la bataie cateva microbuze ale unor padurari care aduc cu acestea tamaie,mai ales,incarca alegatorii si ii transporta in acest turism specific alegatorilor din zona de munte pana la sectia de votare… In stăţii ii mai adapa,mai una-alta,ca legea electorala nu mai permite si alte masuri,slava domnului.
Ca,altfel,cum sa re-pornesti economia judetului?
Raspunsul trebuie scris cu oi,pe dealuri!