În conformitate cu Legea nr.99/1998, data de 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Național al României, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.
„Acum 168 de ani, la 29 iulie, a răsunat pentru prima dată «Deșteaptă-te române!». Imnul nostru este un imn cu puternic mesaj de patriotism și libertate ce a fost cântat în toate momentele cruciale din istoria României. În această zi fiecare român, dintr-un sentiment firesc de recunoștință și mândrie națională își cinstește înaintașii și pe toți cei care au luptat pentru unitatea și demnitatea poporului nostru. Simbolurile naționale sunt unice și sunt mândria unei națiuni. Este important ca imnul să fie respectat și să ne călăuzească pentru tot ceea ce facem împreună pentru binele României. Trebuie să îl respectăm și să îl apărăm pentru că acesta ne asigură identitatea și ne dă sentimentul că aparținem acestor locuri, deoarece nu este vorba doar de trecutul nostru, ci de viitorul nostru, de identitatea noastră și imaginea României în lume”, a declarat prefectul județului Suceava, Constantin Harasim.
La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu.
„Manifestarea de astăzi dedicată imnului național al României constituie o adevărată sărbătoare, un moment solemn de afirmare a idealurilor noastre multiseculare și de confruntare cu istoria. Revoluția din decembrie 1989, moment de răscruce în istoria poporului român, a prilejuit transformarea unui cântec vechi, patriotic și revoluționar în imnul nostru național. Acest cântec patriotic a contribuit din plin la trezirea în generațiile de români a conștiinței naționale, exprimând atitudini de mândrie națională”, a declarat viceprimarul municipiului Suceava, Viorel Serendeciuc.
Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te române!” a fost ales imn național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.
Lasa un raspuns