Parlamentarii vor să mărească pedepsele din Codul penal referitoare la cerșetorie, un fenomen care a luat amploare în ultimii ani și în care sunt exploatați și minori.
Proiectul legislativ de modificare a Codului penal a fost pus în dezbatere la Senat în cursul acestei săptămâni și așteaptă avizele de la guvern și de la Consiliul Legislativ, pentru a intra în dezbatere.
Inițiatorii schimbărilor susțin, în expunerea de motive a proiectului, că recrudescența cerșetoriei are efecte nu doar în lan intern, asupra societății noastre și asupra minorilor, ci și în plan extern, unde imaginea țării noastre este grav afectată de rețelele de traficanți și cerșetori. “Nicio pedeapsă nu este prea mare atunci când este vorba despre asigurarea unei securități și a unei vieți normale a minorilor. De asemenea, cerșetoria practicată în mod deliberat ca și mod facil de câștigare a unor venituri ilegale reprezintă un fenomen care a scăpat de sub controlul autorităților publice, poate și din cauza lipsei unor mijloace corective mai dure”, mai argumentează parlamentarii în proiectul legislativ inițiat.
Cele două articole modificate sunt cele referitoare la exploatarea cerșetoriei (art. 114) și folosirea unui minor în scop de cerșetorie (art. 115), pentru care pedepsele prevăzute de Legea nr. 286/2009 sunt în acest moment de maxim 3 ani închisoare, respectiv 2 ani închisoare, sau amendă.
Art. 114
(1) Fapta persoanei care determină un minor sau o persoană cu dizabilităţi fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiază de foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
Art. 115
(1) Fapta majorului care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, folosindu-se în acest scop de prezența unui minor, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
După ce va fi dezbătut la Senat, indiferent de vot, proiectul legislativ va merge în comisiile de specialitate din Camera Deputaților și apoi la votul final.
Sursa: www.legestart.ro
Lasa un raspuns