„Principalul beneficiu pe care noi îl achităm și de care beneficiază toată lumea care are copii este alocația de stat pentru copii. În acest moment avem în plată în județul Suceava 141.734 de beneficiari care primesc alocație de stat. Această alocație este un drept universal, garantat de constituție și au dreptul la acest beneficiu toți copiii, din momentul în care se nasc, până ce împlinesc vârsta de 18 ani, și după 18 ani, doar cei care urmează cursurile liceale, până la terminarea acestora”, a declarat Mirela Florea.
Cuantumul alocației de stat este de 200 de lei până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani pentru copiii cu dizabilități, și 84 de lei până la 18 ani, și după pentru cei care continuă cursurile liceale.
„Un alt beneficiu de asistență socială despre care se vorbește foarte mult în ultimul timp este indemnizația pentru creșterea copilului. Beneficiari în acest moment avem 4.984, în creștere față de trimestrul 1 al anului trecut, când aveam 4.739. De indemnizație pentru creșterea copilului beneficiază părinții care, la data nașterii copilului aveau 12 luni stagiu de cotizare însemnând un venit impozabil, 12 luni în ultimele 24 de luni. Până anul trecut, pentru a putea beneficia de acest tip de prestație, stagiul de cotizare trebuia sa fie de 12 luni anterior datei nașterii copilului”, a mai declarat Mirela Florea.
Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
Agenția Județeană Pentru Plăți și Inspecție Socială este o instituție relativ tânără în spațiul public, înființată în anul 2008, prin reorganizarea direcțiilor de muncă și protecție socială. Prin agențiile județene se asigură plata principalelor beneficii de asistență socială, iar prin serviciul de inspecție socială, controlul acestora, dar și a serviciilor sociale.