Tunisia, parte a lumii africane şi arabe, este una dintre cele mai moderne națiuni islamice, dar și pod de legătură către civilizația europeană.
Tunisia înseamnă la o primă privire litoral, plajă și soare, dar și turiști care văd prima oară deșertul Sahara și se bucură de bucătăria tunisiană. Agenția Amara Tour le propune turiștilor din Suceava, Botoșani și Neamț, în perioada 12 iunie – 16 octombrie, o vacanță de neuitat în nordul Africii.
Istoria Tunisiei
Pe teritoriile Africii de Nord au trecut fenicienii care au întemeiat Cartagina, Hamilcar și Hannibal, evreii exilați din Babylon, cuceritorii romani care au adus agricultura şi arta, vandalii lui Genseric, dar și bizantinii rafinaţi. Arabii au făcut acest loc parte a lumii islamice, apoi au venit spaniolii lui Carol Quintul, beii turci şi în final francezii, de sub al căror protectorat Tunisia s-a eliberat în 1956. Habib Bourguiba a devenit apoi preşedinte pe viaţă, după aproape 30 de ani a fost înlăturat de Ben Ali, care a plecat și el în 2011, după o revoltă populară.
Călător în Tunisia
Pe lângă hotelurile frumoase aflate pe țărmul Mării Mediterane, turiștii pot descoperi o altă cultură, total diferită de ceea ce cunosc, dar pot vizita și țara prin excursiile puse la dispoziție de agenția locală, unul dintre ghizi fiind Nejib Chaaba, un tunisian care vorbește foarte bine limba română și care a făcut facultatea la Cluj-Napoca.
Între dunele Saharei şi palmierii de pe malul Mării Mediterane se ascund adevărate comori culturale şi naturale incluse de UNESCO în Patrimoniul mondial: Amfiteatrul roman din El Djem, siturile arheologice Cartagina şi Dougga, Medinele din Tunis, Sousse şi Kairouan.
În continuare, puteți citi o scurtă descriere a obiectivelor turistice care pot fi vizitate prin excursiile puse la dispoziție de agenția locală.
După ce aterizezi în Monastir vei fi preluat de reprezentanții agenției locale cu care colaborează Amara Tour. Periplul prin această țară poate începe din nord, mai exact din regiunea Tunis. Aici poți vizita Side Bou, orășel aflat la 20 de km de capitala Tunis și care reprezintă o atracție pentru turiști, datorită combinației dintre albul imaculat și albastrul celest cu care sunt zugrăvite casele. O plimbare pe aceste străzi îi poartă pe turiști într-o poveste în care cuvântul principal este relaxare.
Amfiteatrul El Jem, situat în orașul tunisian El Djem, este unic în Africa și are o formă ovală, fiind extrem de bine conservat. De aceea, în 1979, UNESCO a inclus acest obiectiv în lista Moștenirii Universale. A fost construit în jurul anului 238 după Hristos și a fost martorul dezvoltării micului orășel, care la acea vreme în Imperiul Roman se numea Thysdrus.
Acesta se afla în provincia Mahdia, un oraș ce numără cam 20.000 de locuitori. Amfiteatrul este impresionant. Și pe bună dreptate: este al doilea ca mărime, fiind depășit doar de Collosseumul din capitala Italiei. Spectacolele cu gladiatori erau foarte populare și adunau în amfiteatru peste 35.000 de persoane.
Marea Moschee din Kairouan, construită în secolul al VIII-lea, reprezintă unul dintre cele mai importante centre religioase din Africa. Moscheea este cea mai veche din vestul lumii arabe, dar și una dintre cele mai vechi din lume.
Tunis
Oraşul Tunis, fondat acum trei mii de ani de fenicieni, e situat pe o colină ale cărei pante coboară domol spre ţărmurile Mediteranei. Deşi este la 10 km de mare, Tunis e un oraş-port fiind legat de mare printr-un canal construit de arabi în jurul anului 700.
Istoria Tunisului începe, ca şi a Cartaginei, cu fenicienii. Pe hărțile romane Tunisiul apare din timpul primului război punic. Tunisul este o metropolă modernă, dar păstrează şi Medina, partea veche, aproape neschimbată din timpuri medievale.
Ruinele Cartagenei sunt în zona capitalei Tunis. Zona este încărcată de istorie, dar este foarte important să aveți alături de voi un ghid, pentru a afla cât mai multe amănunte despre perioada de glorie a locului.
Construit de fenicieni acum aproape trei milenii, orașul port a fost dărâmat de romani şi, la ordinul lui Iulius Cezar, reconstruit în anul 46. î.hr. Cetatea nu a rezistat însă atacurilor succesive ale vandalilor, bizantinilor şi arabilor. Vestigiile aduse la lumină de arheologi francezi, germani şi tunisieni dau dovada civilizației cartagineze: case cu mozaic, conducte de evacuare a apei folosite, cisterne pentru apa potabilă. Pe colina Bysra se păstrează Amfiteatrul şi cele mai mari vile din Africa antică -Termele lui Antonius Pius (142-162). În prezent, siturile arheologice de aici fac parte din patrimoniul UNESCO.
Demnă de vizitat este și Catedrala Sfântului Ludovic. Aceasta a fost ridicată în secolul XIX, de către cardinalul Lavigerie, în zona în care se crede ca Ludovic al IX lea și-a trăit ultimele zile. Începând cu 1964, catedrala a încetat să mai funcționeze drept lăcaș de cult.
4X4 printre dune
Dacă partea de nord a Tunisiei aduce cu Europa sudică, partea de sud a țării este o altă lume. Pentru a avea parte de această experiență de neuitat poți încerca o excursie la marginea deșertului Sahara.
Una dintre cele mai frumoase dune de nisip din Tunisia se află în zona Zmela Ksar Guilane. Pentru a ajunge în tabăra beduină de aici, aflată la 140 km de Douz, obligatoriu ai nevoie de un autoturism 4X4. Jeep-urile conduse în viteză de șoferii iscusiți oferă o experiență pe cinste. După 40 de minute într-o călătorie haotică, se pot vedea pete albe în depărtare: Tabăra Zmela, un loc neobișnuit, o insulă în deșert, în mijlocul unei infinități de dune.
O noapte în deșert cu cerul plin de stele, dar și o dimineață însorită pot fi cele mai minunate lucruri de care ai parte în corturile din tabăra Zmela Kasar Guilane. Tot acolo, poți avea parte de o cină în stil berber, dar și de o petrecere în jurul focului.
Plimbare cu cămila în Douz
Cei care au vizitat Douz mărturisesc că este una dintre cele mai frumoase zone. Localnicii pun la dispoziție tot echipamentul pentru a părea un beduin autentic. O excursie cu cămila durează circa 40 de minute, iar 20 de minute au la dispoziție pentru a face fotografii.
Tot în aceeași zonă se află lacul sărat, complet uscat în cea mai mare parte a anului, Chott El Jerid. Denumirea „Chott” provine de la termenul tunisian ce descrie tocmai lacurile care seacă în timpul verii, dar care au apă iarna. Lacul a făcut parte cândva din Marea Mediterană, iar acum ocupă o suprafață de 5.000 de km pătrați, fiind așezat în mijlocul Tunisiei, la granița cu Algeria.
În timpul verii, lacul Chott el-Jérid este lipsit de viață. Sub soarele arzător, acesta seacă rapid, iar apa ajunge să se evapore de 15 ori mai repede decât în mod normal. Suprafața sa este formată dintr-o crustă masivă de clorură de sodiu ce ascunde surse de apă subterană. Zona are o culoare roșiatică, datorită conținutului ridicat de fier.
Oaza Chebika și Războiul Stelelor
Un alt obiectiv pe care nu trebuie să îl ratezi este Oaza de munte Chebikha. Aici poți vedea locuințele berbere și poți admira o frumoasă cascadă la care turiștii fac coadă.
Producția hollywoodiană „Războiul stelelor” a fost filmată în Tunisia. Decorul acestei țări reprezintă planeta Tatooine, locul natal al lui Luke Skywalker. Casa lui Luke din „Războiul stelelor – Episodul IV: O nouă speranţă”, unde locuiește cu mătușa și unchiul său, este o locuință tradițională din orașul berber Matmata. Scenele de interior au fost filmate în curtea interioară a Hotelului Sidi Driss, unde se păstrează şi acum câteva decoruri murale din film.
Scenele exterioare au fost filmate la nord-vest de oraşul Matmata, în zona unor exploatări de sare de lângă lacul tunisian Chott el Jerid. În „Episodul III: Răzbunarea Sith” apare, de asemenea, această locație.
Marea Dună, aflată la vest de Naftah, în apropierea graniței dintre Tunisia şi Algeria, este locul unde roboții C3PO şi R2D2 se rătăcesc şi dau peste scheletul unui „dragon krayt”.
Tunisia mai este cunoscută și datorită berberilor. Orașul Matmata, situat în sudul țării, ascunde istoria de mii de ani a berberilor, iar ochiul turistului trebuie să caute mai bine pentru a vedea lucrurile interesante. Troglodiții, care păstrează încă tradiția veche, trăiesc pe dealurile din jurul orașului, în case săpate sub pământ. Oamenii trăiesc greu, dar s-au învățat să se adapteze în funcție de orarul autocarelor încărcate cu turiști, care lasă la plecare prețioșii dinari, dar pleacă, la rândul lor, cu o experiență de neuitat.
Tour operatorul Amara Tour, prin agențiile locale din Suceava, Botoșani și Neamț, vine cu oferte foarte tentante. Mihai Costea, managerul agenției de turism Campion Tour, recomandă câteva hoteluri în care turiștii se pot răsfăța preț de o săptămână. Printre acestea amintim LTI Les Oranges Villas Garden, Concorde Green Park, Goldan Tulip Taj Sultan, Jaz Tour Khalef. Sousse, perla Saleh-ului, este al treilea oraș ca mărime din Tunisia.
Zona Sousse exprimă cel mai bine spiritul turismului African, pentru că are toate ingredientele reușitei: hoteluri primitoare, plaje cu nisip fin, o mare caldă şi albastră. Aici se pot face pot face scufundări în mare sau se pot practica mai multe sporturi: golf, caiac, tenis, motociclism sau echitaţie. Dar vă puteți și relaxa în centrele de talasoterapie sau puteţi beneficia de proceduri medicale exotice: reiki, ayurveda sau shiatsu.
În apropiere de stațiunea Sousse, se află Poartul El Kantaoui, un complex turistic construit în jurul unui port artificial, care permite acostarea a peste 300 de yahturi. Arhitectura portului, deşi albă şi modernă, a fost modelată pe clădiri tradiţionale tunisiene, fiind completată cu străzi înguste şi arcade la tot pasul. Portul este potrivit pentru o plimbare şi o sesiune de cumpărături, ţinând cont că de pe străduţele sale nu lipsesc magazinele.
De pe Aeroportul „Ștefan cel Mare”, tour operatorul Amara Tour pune la dispoziție o aeronavă Airbus A320 care are o capacitate 177 persoane. O excursie în Tunisia se poate achiziționa de la orice agenție partenera Amara Tour. Acest material a fost realizat cu sprijinul Agenției de turism Campion Tour din Suceava, care a facilitat deplasarea noastră în Tunisia pentru documentare.
Lasa un raspuns