Mulți deputați și senatori de la PNL, printre care și deputatul Angelica Fădor, au inițiat un proiect legislativ care prevede obligativitatea angajaților de la stat de a se deplasa la domiciliul persoanelor cu handicap care suferă de afecțiuni ce nu le permit deplasarea.

Potrivit expunerii de motive, nu puține au fost cazurile prezentate în care persoane nedeplasabile au fost nevoite să se deplaseze la Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap pentru a putea fi evaluate/reevaluate în vederea încraării/reîncadrării în grad de handicap.

Inițiatorii proiectului consideră necesar ca personalul din cadrul acestui serviciu să fie cel care se deplasează la persoana care a depus dosarul pentru a fi încadrată în grad de handicap sau pentru reevaluare.

 

„Deși există un Ordin care cuprinde o astfel de prevedere, nu de puține ori au existat cazuri în care aceste persoane au fost obligate să se deplaseze la sediul DGASPC pentru a nu rămâne fără indemnizația de care beneficiază ca persoană încadrată în grad de handicap. Motivația principală a fost numărul scăzut de personal din cadrul instituției”, mai susțin parlamentarii în expunerea de motive.

 

Astfel, la Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, la art. 87, după alin. (11) se cere introducerea unui nou alineat, alin. (12), cu următorul cuprins: „În cazul persoanelor nedeplasabile, evaluarea și încadrarea în grad și tip de handicap se efectuează de către Comisia de evaluare, prin serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap, la domiciliul/reședința persoanei în cauză.”. De asemenea, la art. 903, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (21): „În cazul persoanelor nedeplasabile, reevaluarea în grad și tip de handicap se efectuează de către Comisia superioară la domiciliul/reședința persoanei în cauză.”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.