Managerul Spitalului Județean Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că această investiţie face parte din primul proiect medical de cercetare ştiinţifică ce se derulează la spitalul sucevean.
„Proiectul este în valoare de 25 de milioane de euro, iar termenul de finalizare este sfârșitul acestui an. Suceava se află pe un loc onorant, iar asta ne bucură”, a spus Vasile Râmbu.
Mihai Creţeanu Jr., medic specialist radiologie și imagistică medicală, a explicat că acest aparat medical de ultimă generaţie îi va ajuta să intervină mai sigur în tratarea acestei afecțiuni.
„Cei care ne-au sprijinit constant au reușit să pună Suceava pe harta locurilor unde se face radiologie intervențională de performanță. Prin prezența acestui aparat nou, vom putea realiza intervenții mult mai sigure, atât pentru medici, cât și pentru pacienți”, a spus Crețeanu.
La rândul său, medicul Renato Haret a declarat că până la apariţia acestui compartiment de radiologie intervenţională la Suceava, bolnavii erau transportaţi la Iaşi, dar în cazul infarctului miocardic acut, timpul este foarte important, iar acum mai mult de jumătate dintre pacienţii care au fost trataţi, au ajuns la spitalul din Suceava, în mai puţin de două ore de la producerea infarctului.
„Având sprijinul autorităților locale și a managerului, am început tratarea pacienților cu infarct miocardic acut din județul Suceava. Dacă în anii 2000, infarctul miocardic acut era tratat prin metode tradiționale și rata de deces era de 30 la sută, în 2009 s-au tratat prin tromboliză, iar rata de deces a scăzut la 22-24 la sută. Sunt sigur că este cea mai mare realizare a Spitalului Județean”, a subliniat medicul.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, că rata de supravieţuire la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în cazul unui infarct miocardic, în 2012 era de 26 la sută, iar acum aceasta a scăzut datorită personalului profesionist, dar și aparaturii din spital.
„Poate că la început părea cam improbabil un astfel de proiect, dar nu ne-am lăsat. Suntem într-un top fruntaș în România. Am purtat o discuție cu Nicolae Bănicioiu și ne-am dat seama că nu vom putea investi toți banii europeni. Orice abordare în construcții era inutilă pentru că nu am fi reușit să cheltuim banii până la sfârșitul anului. El mi-a propus să investim acești bani în dotarea cu echipamente a spitalului din Suceava. Este pentru prima dată când suntem pe o listă de elită,iar acest lucru ne motivează”, a declarat Nechifor.
Aparatul va fi folosit cinci ani pentru cercetare științifică, iar mai apoi va intra în proprietatea spitalului sucevean.
Lasa un raspuns