Traian Băsescu își sărbătorește ziua de naștere. Fostul președinte al României împlinește 65 de ani.

Traian Băsescu s-a născut pe 4 noiembrie 1951 în localitatea Murfatlar, care astăzi se află în județul Constanța. A absolvit Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanța și a fost comandant de navă.

La doar 2 ani după Revoluție, a obținut prima funcție importantă în politică: pe cea de ministru al Transporturilor.

În 2000, a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei, din partea Partidului Democrat. După numai 4 ani, demisionează din funcția de primar pentru a candida la alegerile prezidențiale, în locul lui Theodor Stolojan, care s-a retras din cursă. Le-a câștigat învingându-l în turul al doilea pe Adrian Năstase de la PSD.

În 2009, câștigă al doilea mandat de președinte, în fața lui Mircea Geoană (PSD). În perioada în care a fost președinte, s-a încercat de două ori suspendarea sa din funcție.

După ce și-a terminat mandatul de președinte, a devenit, în anul 2015, președintele PMP (Partidul Mișcarea Populară). Din partea PMP, fostul președinte al României candidează la alegerile parlamentare din 11 decembrie, la Camera Deputaților.

Traian Băsescu este căsătorit cu Maria Băsescu. Are 2 fete (Ioana și Elena) și 3 nepoți (Sofia Anais, Radu și Traian).

În cei 10 ani în care a fost președintele României, Traian Băsescu și-a serbat ziua de naștere fie la Vila de protocol de la Neptun unde își chema pe lângă apropiați și foștii colegi de facultate, fie la reședința prezidențială de la Snagov. Anul trecut, el a petrecut alături de apropiați și de familie și a primit cadou de la Sofia Anais, nepoțica sa, un tort în formă de vapor.

Anul acesta, cadoul a venit din partea Republicii Moldova, pe 3 noiembrie, cu o zi înainte de aniversarea sa. Traian Băsescu și Maria Băsescu au obținut cetățenia moldoveană pe 9 iunie 2016. „A fost mai mult o dorinţă simbolistică ca eu, ca fost preşedinte, să am cetăţenie pe întreg teritoriul, de la frontiera de Vest până la Nistru”, a spus Băsescu.

Cei doi au depus jurământul. Chiar și fostul șef de stat a glumit și a spus că și-a făcut un „cadou cu anticipație”.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.