Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că oamenii trebuie să se obişnuiască cu măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului, între care măsurarea temperaturii.
„Noi trebuie să învăţăm să convieţuim cu acest virus, nu să revenim la situaţia de dinainte. O creştere controlabilă nu ar fi o problemă, o creştere necontrolabilă ar fi o problemă, atunci înseamnă că am eşuat”, consideră el.
Rad Arafat a declarat, luni seară, că faptul că multe persoane folosesc maşinile personale este un lucru bun pentru că nu aglomerează transportul în comun. El a atras însă atenţia că dacă în maşină se urcă persoane care nu locuiesc în aceeaşi casă trebuie să poarte mască.
El a mai spus că nu este bine ca oamenii să stea la cozi şi că fiecare trebuie să îşi asume responsabilitatea pe partea lui în sensul de a proteja oamenii.
„Există posibilitatea ca aceste instituţii să fie amendate. Eu sper sa nu ajungem acolo şi lumea să înţeleagă rolul ei”, a adăugat el.
Arafat a vorbit şi despre importanţa relaxării graduale.
„Cei care nu au înţeles în weekend, fără să generalizăm, astfel de comportamente riscul lor este să crească numărul cazurilor şi încetinirea măsurilor de relaxare. Noi trebuie să învăţăm să convieţuim cu acest virus, nu sa revenim la situaţia de dinainte. O creştere controlabilă nu ar fi o problemă, o creştere necontrolabilă ar fi o problemă, atunci înseamnă că am eşuat. Acum noi suntem printre ţările care au trecut cu un impact mai uşor”, a afirmat Arafat.
Testare națională împotriva coroavirusului
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că testarea care va începe la nivel naţional după data de 1 iunie are rolul de a arăta care este procentajul persoanelor din România care s-au imunizat şi prezintă anticorpi pentru noul coronavirus.
„După 1 iunie la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare (n.r. începe testarea). Avem opt regiuni de dezvoltare. La nivelul fiecărui judeţe, la nivelul fiecărei grupe de vârstă se iau eşantioane şi se testează. Este un studiu de seroprevalenţă. Se fac teste imunologice şi vom vedea din fiecare grupă de vârstă cam care este procentajul în care persoanele din România s-au imunizat şi prezintă anticorpi. În momentul în care avem această evaluare, putem spune cam ce procent din populaţia României s-a imunizat şi putem previziona şi o evoluţie ulterioară a acestei pandemii, dacă vom avea spre toamnă o curbă sau vom avea o creştere uşoară, lentă şi o trecere de tip epidemic ca o gripă sezonieră”, a explicat Tătaru la un post de televiziune, potrivit Agerpres.
Sursa: Știrileprotv.ro
Lasa un raspuns