Comuna suceveană Adâncata este într-o continuă dezvoltare, iar asemeni comunelor moderne din Occident, proiectele care se implementează aici vin ca răspuns la nevoile cetățenilor din era în care ne aflăm. Astăzi, oamenii dețin tot mai multe informații, lumea tehnologiei devenind extrem de avansată, pretențiile acestora fiind din ce în ce mai mari, ceea ce înseamnă că, pentru a fi numit, pe bună dreptate, „profesionist” trebuie să dovedești prin fapte că îți meriți acest titlu.

Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, este unul dintre cei care reușesc să țină pasul cu nevoile oamenilor, cea mai recentă investiție fiind o mașină de pompieri care a intrat în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Potrivit edilului, această achiziție era imperios necesară întrucât mașina de pompieri, în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de lei vechi, deservește unui număr de peste 1 700 de locuințe.

„Cred că eram printre puținele comune din jurul Sucevei care nu aveam o mașină de pompieri, din cauza lipsei fondurilor. De opt ani, de când sunt primar, am încercat mereu să dotez Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, însă nu am reușit să strâng suma necesară pentru achiziționarea acestei mașini. Dat fiind faptul că incendiile au loc, din nefericire, tot mai des, am făcut toate eforturile ca să cumpărăm mașina de pompieri”, a explicat primarul Viorel Cucu.

Acesta a subliniat că autospeciala din dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență are o capacitate de două tone de apă, cantitate care poate fi ușor extrasă din fântânile existente și deservește peste 1 700 de locuințe în cele trei sate. De asemenea, utilitatea acesteia reiese și din faptul că timpul de intervenție a Pompierilor, care durează între 12 și 15 minute, poate fi scurtat, pentru că voluntarii, în anumite situații, pot interveni mai repede și pot localiza incendiul.

„Avem 11 pompieri, dintre care trei șoferi profesioniști. Iar dintre cei 11, doar unul este angajat, restul fiind voluntari”, a precizat Viorel Cucu.

 

Toate școlile din comună, ca în Occident

 

Primarul de la Adâncata a înțeles că educația stă la baza generației de mâine, astfel că a creat condiții pentru ca elevii și profesorii să-și poată desfășura activitățile în spații moderne, primitoare și cu toate condițiile.

„Pe 19 martie avem recepția la Școala cu clasele I- IV Adâncata, deci terminăm de modernizat și a patra școală. De asemenea, se lucrează intens la noua grădiniță, acum fiind deja la acoperiș. Toate școlile sunt în momentul de față modernizate, adică au apă curentă, încălzire centralizată și grupuri sanitare. În prezent, lucrăm la locurile de joacă de la cele două grădinițe de la Fetești și Călugăreni, precum și la împrejmuire și teren de sport, tot în cele două sate”, a declarat primarul Viorel Cucu.

Edilul a subliniat că în comună va fi o sală de sport ultramodernă, iar la Școala cu clasele I-IV este deja un teren de sport dotat cu nocturnă, unde copiii își pot desfășura orele de sport în condiții foarte bune.

„Deja am finalizat documentația pentru terenurile de sport de la Fetești și de la Călugăreni, iar în viitorul apropiat vom concretiza investiția. Cele două investiții se ridică la aproximativ șase miliarde de lei vechi fiecare”, a subliniat Viorel Cucu.

Pe de altă parte, în această primăvară vor fi finalizate alte două investiții importante, pe fonduri europene: Căminul Cultural, în valoare de 650 000 de euro, și Dispensarul uman, în valoare de aproximativ 350 000 de euro.

În altă ordine de idei, primarul Viorel Cucu a subliniat că se lucrează intens la modernizarea a cinci kilometri de drum, proiect care însumează 10 kilometri în totalitate, dintre care cinci sunt pe raza localității partenere, făcut prin ADI împreună cu localitatea Hănțești.

„De asemenea, suntem în linie dreaptă cu licitația privind construirea unei noi săli de sport, pe fonduri europene, în valoare de 1,2 milioane de euro. Tot în acest proiect este prevăzută și împrejmuirea Școlii Ioan Băncescu”, a explicat primarul Cucu.

În ceea ce privește infrastructura rutieră, edilul a precizat că este deja finalizat studiul de fezabilitate pentru opt kilometri de trotuare, de la intrarea în comună și până la ieșirea din Călugăreni, însă în momentul de față sunt în stadiul de avizare.

Sistem de supraveghere video, în toată comuna

 

Primarul Viorel Cucu a înțeles și că siguranța locuitorilor este pe primul plan, așa că a instalat un sistem modern de supraveghere video, care monitorizează străzile comunei.

„Vineri, 6 martie, am avut recepția celor 62 de camere de supraveghere, iar acum întreaga comună a devenit un obiectiv monitorizat prin camere video. Investiția este făcută din fondurile proprii ale Primăriei și se ridică la 2,5 miliarde de lei vechi. Pe de altă parte, după primirea avizului de la ANCOM, vom instala și 20 de puncte WiFi, de Internet gratuit în toate cele trei sate din comuna Adâncata”, a explicat primarul Viorel Cucu.

Edilul a subliniat că pe raza comunei s-au înregistrat, de-a lungul timpului, diferite evenimente neplăcute, cum sunt accidentele rutiere sau distrugerea bunurilor care aparțin domeniului public și, de aceea, a optat pentru introducerea sistemului de supraveghere video.

„Ori că au fost mașini tamponate, ori că au fost distrugeri de bunuri ale comunei, ori sustrageri de materiale de pe șantierele din localitate, sau chiar furturi din locuințe, de-a lungul timpului tot am avut de suferit. Acum, am montat acest sistem care va ajuta la prinderea infractorilor mult mai repede. Acest sistem este, în primul rând, pentru protecția cetățeanului și, în al doilea rând, pentru prevenirea distrugerii bunurilor publice, pentru că degeaba investim și facem fel și fel de lucruri, dacă apoi le distrugem”, a explicat primarul Cucu.

 

Nu întâmplător, fără contracandidat

 

Alegerile locale se apropie cu pași repezi, iar edilul de la Adâncata nu știe încă cine sunt contracandidații săi. Acesta a precizat că niciun partid politic nu și-a lansat până acum candidații pentru funcția de primar al comunei.

„Până acum nu și-a anunțat nimeni candidatura. Erau doi posibili candidați de la PSD care s-au retras și a mai rămas un consilier local PSD, dar nu știu încă dacă acesta va fi candidatul partidului. Nu știu nimic nici de USR, nici de PMP și nici de Pro România. Sincer spun. Nu e aroganță”, a precizat Viorel Cucu.

Primarul a adăugat că în cei opt ani de mandat, nu s-a oprit nicio secundă din a face proiecte și investiții pentru comună și pentru comunitate, atrăgând fonduri în cuantum de 10 milioane de euro, echivalentul bugetului comunei pentru 70 de ani.

„Eu nu am stat degeaba. Am șase proiecte pe fonduri europene, nouă proiecte prin PNDL, altele prin CNI, dar și investiții proprii, între care extinderi de rețea, modernizarea iluminatului public, sistem de supraveghere video, școli etc. Bugetul comunei este de aproximativ de opt miliarde de lei vechi, iar aproximativ jumătate îl alocăm investițiilor. Aici trebuie spus că la fondurile proprii se adaugă sumele provenite din TVA și din impozitul pe venit, precum și rectificările bugetare”, a explicat Viorel Cucu, edilul comunei Adâncata.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.