Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge și poate fi determinată în momente diferite ale zilei (dimineaţa, prânz, seara sau în cursul nopţii) precum şi în raport diferit faţă de masă – înainte sau după consumarea mâncării. 

Care este glicemia normală?

Pentru o persoană sănătoasă, care nu este bolnavă de diabet, glicemia normală este de 70-100 mg/dl, măsurată dimineaţa, pe stomacul gol.

În mod normal, după o masă, glicemia creşte până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100 mg/dl.

O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, iar o valoare care ajunge sub 70 mg/dl reprezintă hipoglicemie.

aparat glicemie

Cum îţi poţi măsura glicemia?

În afară de analizele medicale realizate la medic, îţi poţi verifica glicemia acasă cu ajutorul unui dispozitiv electronic numit glucometru.

De regulă toate glucometrele funcţionează pe acelaşi principiu, dar fiecare aparat are propriile sale benzi de testare (o bandă specială de unică folosinţă care absoarbe mostra de sânge şi este introdusă în glucometru).

Înainte de testarea glicemiei, spală-te pe mâini cu apa caldă şi săpun şi usucă-le cu un prosop. Este important să nu ai pe piele urme sau alte reziduuri care apoi în contact cu sângele să modifice rezultatul testului.

Testarea se face astfel: se înţeapă degetul (pe partea laterală a vârfului) folosind dispozitivul de înţepare special (dacă nu ai unul atunci măcar asigură-te că foloseşti un ac steril) pentru a obţine o picătură de sânge care se aplică pe banda de testare şi se introduce banda în glucometru, conform instrucţiunilor aparatului.

Cum păstrezi glicemia în limite normale

Dacă suferi de diabet atunci în afară de tratamentul medicamentos necesar, medicul îţi va recomanda şi un regim de viaţă cât mai sănătos, respectiv un regim alimentar echilibrat, dar cu anumite restricţii şi mişcare zilnică.

Pentru bolnavii de diabet, monitorizarea şi controlul glicemiei sunt esenţiale pentru a ţine sub control afecţiunea şi a preveni complicaţiile cauzate de aceasta.

Dacă nu suferi de diabet, un stil de viaţa sănătos şi o dietă echilibrată sunt benefice pentru sănătatea ta generală.

Respectă programul/orarul meselor, adică măcar cele trei mese principale ale zilei, fără a omite vreuna şi pe cât posibil la aceleaşi ore. Ideal ar fi să ne stabilim un program de 3 mese pe zi şi două gustări şi să-l respectăm ca la carte. Între mese optează pentru gustări sănătoase şi în cantităţi limitate.

Dacă mâncăm la interval regulate de timp, secreţia de insulină din corp este în limite normale, iar senzaţia de foame exagerată nu se mai instalează.

Hidratează-te corect şi evită sucurile prea dulci sau nenaturale.

Mişcarea zilnică este foarte necesară, nu trebuie să mergi neapărat la sală, dar chiar şi 15-20 de minute de exerciţii zilnice alături de alte 15-20 de minute de mers pe jos ajută în menţinerea unui nivel optim al glicemiei şi pentru sănătatea ta în general.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.