Groapa de gunoi de pe Mestecăniș se află la câteva proceduri distanță de a fi dată în funcțiune, însă lucrurile au luat o întorsătură neașteptată, ceea ce a creat un dezechilibru puternic pentru autoritățile județene.

Lucrurile s-au împotmolit în momentul în care Primăria Pojorâta nu a fost de acord cu autorizarea acestei gropi, până la finalizarea anchetei DNA.

În ciuda acestui punct de vedere oficial al unității administrativ-teritoriale pe raza căreia se află investiția, Consiliul Județean și Agenția pentru Protecția Mediului Suceava au continuat procedurile.

Astăzi, unul dintre pașii premergători funcționării se referă la organizarea unei dezbateri publice în care oamenii să fie întrebați, din nou, dacă sunt de acord cu finalizarea acestui proiect, însă nici cu asta Primăria nu este de acord din mai multe motive.

„Motivul de bază rămâne Ancheta DNA. Ne menținem punctul de vedere că, până la finalizarea acesteia, ar trebui să stagneze orice altă activitate sau procedură. De asemenea, din păcate, comuna Pojorâta a avut și încă are o rată de incidență a numărului de îmbolnăviri foarte mare, lucru ce nu ne permite organizarea evenimentelor publice. Am crezut că am fost clari, dar se pare că poziția oficială a Primăriei Pojorâta este sfidată în formă continuată de Flutur și șefii de instituții ce i se supun”, a declarat primarul comunei Pojorâta, ing. Ioan Bogdan Codreanu.

Edilul a mai spus că de la momentul în care s-a opus autorizării acestui depozit, telefonul i-a sunat în fiecare zi, în încercarea disperată de a schimba în vreun fel această decizie.

„Le cer public celor doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Suceava să nu-mi mai înroșească telefonul pentru că nu vor avea succes. Îi asigur de respectul meu și știu că, la rândul lor, au de îndeplinit o misiune, însă eu nu sunt membru PNL să tremur când mă sună cineva de la partid. Eu sunt primar independent, iar de supus mă supun doar comunității pojorene, din nefericire pentru Flutur”, a spus edilul de la Pojorâta.

Codreanu este părere că, prin aceste practici, președintele Consiliului Județean Suceava încearcă să forțeze niște lucruri, motiv pentru care îi cere acestuia să consulte Constituția.

„Flutur îi poate cere președintelui Băsescu Constituția României să își reîmprospăteze gândirea îmbătrânită. Va afla de acolo că nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar el care se autointitulează șeful județului, dar fuge de responsabilitate și își pune subordonații să mă sune, în lipsa bărbăției de a mă confrunta”, a mai spus Codreanu.

Reamintim că Tribunalul Suceava a dat undă verde redeschiderii urmăririi penale în cazul anchetei care privește construcția gropii de gunoi de pe Mestecăniș în luna iulie a acestui an. Dosarul a ajuns pe rolul instanței sucevene ca urmare a faptului că un șef din Direcția Națională Anticorupție a decis că soluția de clasare dată de un procuror ierarhic inferior nu a fost corectă.
Soluția pronunțată  de judecătorul Secției Penale a Tribunalului Suceava este definitivă, ceea ce înseamnă că dosarul s-a întors la DNA pentru continuarea cercetărilor.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.