Criza Refugiaţilor a căpătat proporţii mondiale
Directorul Departamentului de Drept şi Administraţie Publică, prof. dr. Antonio Sandu a analizat succint, din punct de vedere sociologic, evoluţia crizei refugiaţilor de la nivel regional, la cel continental şi într-un final, ajungându-se la nivel mondial. Acesta a făcut o paralelă în trecut-prezent pentru a le oferi tinerilor o perspectivă mai amplă de înţelegere a fenomenului. De asemenea, prof. dr. Antonio Sandu a enumerat principalele cauze care îi determină pe imigranţi să plece din ţara lor natală, acestea fiind: războaiele, încălcările drepturilor omului, conflictele armate, terorism. La rândul său, subcomisarul Ionuţ Epureanu a subliniat că Europa nu ştie să răspundă în faţa crizei, întrucât s-a ferit să abordeze problema refugiaţilor, iar soluţia pentru cea mai mare criză a imigranţilor de la Al Doilea Război Mondial încoace este departe de a fi găsită. Ionuţ Epureanu a precizat că este nevoie de a cunoaşte fenomenul din toate punctele de vedere pentru a putea gestiona numărul refugiaţilor. Acesta a prezentat consecinţele volumului de refugiaţi asupra Europei şi nepregătirea ei în aceste circumstanţe. Subcomisarul Epureanu a vorbit şi de necesitatea unei buni pregătiri a ţărilor europene în ceea ce priveşte cunoaşterea crizei refugiaţilor, astfel încât aceştia să se poată integra în societate şi să se angajeze mai târziu în firmele şi societăţile statului.
Comportamentul refugiaţilor de la Centrul de Migranţi din Rădăuţi
Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu, a prezentat situaţia refugiaţilor actuali în Suceava de la Centrul de Migranţi din Rădăuţi şi rezultatele obţinute din acest proiect. Studenţii prezenţi la Seminarul Local-Criza Refugiaţilor au adresat un set de întrebări invitaţilor care viza tema propusă, respectiv comportamentul imigranţilor de la Centrul de Migranţi din Rădăuţi.
Subcomisarul Ionuţ Epureanu a explicat că li se acordă zilnic asistenţă în vederea integrăriilor în societate şi că nu s-a înregistrat până la momentul acesta niciun act de violenţă. Acesta susţine că fiecare refugiat în parte primeşte carte de identitate, acces la educaţie, card de sănătate, acces pe piaţa muncii.
Evenimentul a fost organizat de European Law Students’ Association (ELSA) Suceava.
Lasa un raspuns