Practici ce aduc belșug
Pentru a se evita sărăcia în anul următor, multe popoare nu concep să împrumute bani, bijuterii, sau alte obiecte de preț în prima zi a anului. Unii nici măcar nu duc gunoiul pe 1 ianuarie. Tot pentru a preveni sărăcia, la cumpăna dintre ani pe masă nu trebuie să fie niciun pahar sau farfurie goală. Masa trebui să fie îmbelșugată, pentru ca și anul ce vine să fie la fel de plin. În plus, nu uitați să aveți bani în buzunare. Chiar și monedele sunt bune pentru a scăpa de sărăcie și în 2016. Mai mult, dacă aveți datorii neplătite până la 1 ianuarie, veți avea ghinion tot anul, așa că plătiți-vă datoriile.
În Belgia, pe 1 ianuarie, există obiceiul de a mânca choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi) în familie, având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul.
Facem orice pentru dram de noroc
Norocul este probabil, după sănătate și bani, cel mai important lucru pentru oameni. Norocul ne ajută să ne găsim jumătatea, să încheiem o afacere profitabilă, să cunoaștem oamenii potriviți și practic, să fim mai fericiți. De aceea, practicile pentru un dram de noroc în plus sunt din cele mai diverse, în întreaga lume.
În sudul Statelor Unite se crede că un semn de noroc pentru tot anul este dacă în prima zi din ianuarie se consumă fasole cu bobul negru. Se mai spune că norocos va fi de două ori mai mult acela care găteşte fasolea.
O altă superstiţie spune că e bine ca, în prima zi a anului nu este bine să ieşi din casă decât după ce deja ai primit un musafir care nu trebuie să fie blond sau roşcat, să aibă platfus sau strabism şi nici sprâncenele împreunate, pentru că aduce ghinion. Scoţienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos dacă această persoană este un bărbat brunet, care aduce un dar.
Mai multe popoare ale lumii sunt atente la direcţia vântului în dimineaţa Anului Nou. Dacă bate din sud, prevesteşte un an îmbelşugat şi vreme bună, în timp ce vântul din nord este semn de vreme rea şi an dificil. Vântul care bate din este prevesteşte calamităţi naturale, iar de la vest e semn că în anul ce vine va fi bogăţie de lapte şi peşte, dar şi decesul unei persoane publice importante. Dacă nu se simte adierea vântului este semn de veselie şi prosperitate pentru tot anul.
În Grecia o pâine specială numită „Vasilopita” este servită de Revelion. Un bănuț se ascunde în interiorul acesteia când se pune la cuptor. Pâinea se taie exact la miezul nopții și cine primește bucata cu premiul va avea noroc în anul care vine.
De anul nou, se alungă spiritele rele
Acestea sunt responsabile pentru mare parte din ghinionul nostru, sau cel puțin așa se crede. Pentru a le alunga oamenii au creat tot felul de datini și obiceiuri care astăzi au interpretări diferite, scopul rămânând pe alocuri, același, noroc.
O practică păgână s-a menţinut până astăzi, modalitatea de punere în aplicare fiind însă diferită. Societăţile arhaice credeau că spiritele malefice se tem de zgomote puternice şi de lumină şi, de aceea, în noaptea dintre ani, aprindeau focuri mari şi făceau zgomot pentru ca în anul ce vine să fie feriţi de rele. În zilele noastre, focurile şi tobele au fost înlocuite cu artificii, petarde şi pocnitori care marchează trecerea într-un nou an fără ghinioane. Şi clopoţeii sunaţi cu putere la miezul nopţii alungă spiritele rele.
Americanii obişnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate uşile şi ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat şi să facă loc celui nou.
Nu lăsăm dragostea să ne scape din ochi
Pentru dragoste şi prosperitate, pentru sănătate şi veselie în anul ce vine este bine ca la miezul nopţii să dansaţi în aer liber, cel mai bine în jurul unui copac.
Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. În caz contrar, veţi avea un an cu puţine satisfacţii sentimentale.
Fetele care vor să se mărite în următoarele 12 luni ar fi bine ca prima persoană pe care o văd de la geamul dormitorului să fie un bărbat.
Cumpăna dintre ani stabilește mersul întregului an
Cum nu se poate să trecem în 2016 fără să păstrăm anumite tradiții și obiceiuri, așa nici străinii nu ignoră anumite credințe și obiceiuri despre care se crede că vor aduce belșug sau noroc în anul următor.
Lasa un raspuns