Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Sorina Pintea, subiectul acesteia fiind pachetul de servicii medicale de bază pentru medicina dentară.
„Una dintre cele mai grave probleme medicale cu care se confruntă majoritatea populației României este reprezentată de problemele sănătății dentare. Studii recente făcute de instituții independente relevă aspecte extreme de grave în această chestiune. Astfel, circa 30% dintre români şi-au pierdut toţi dinţii naturali, iar peste 70% dintre români şi-au pierdut cel puţin un dinte natural. Statistica este la fel de nemiloasă cu privire la tratamentele medicale la care au acces pacienții români, în special din cauza creșterii constante a prețurilor tratamentelor dentare”, a declarat Ioan Balan.
Deputatul sucevean a precizat și faptul că majoritatea cabinetelor de medicină dentară sunt particulare, bazate pe achitarea contravalorii serviciilor medicale prestate.
„Chiar dacă la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate/Case teritoriale de asigurări de sănătate, există aprobată anual o listă cuprinzând condiţiile acordării pachetului minimal şi pachetului de servicii medicale de bază în ambulatoriul de specialitate pentru medicină dentară, precum și pachetul de servicii medicale de bază pentru medicina dentară, pacienții nu pot să exercite dreptul de asigurat, nedecontând astfel prin intermediul CNAS nici măcar o parte a cheltuielilor ocazionate de tratamentul medical destul de costisitor. Nu mai adaug faptul că și dacă ar exista un mecanism operațional al acestor decontări, fondurile alocate lunar aceste componente medicale sunt aproape întotdeauna indisponibile pentru acest tip de medicină”, a mai declarat Ioan Balan.
În condițiile în care asigurații din sistemul național de sănătate plătesc nu mai puțin de 10% din veniturile lunare pentru obținerea calității de asigurat în sistemul public de sănătate, deputatul sucevean i-a solicitat ministrului Sănătății să precizeze care este numărul de pacienți/asigurați pentru care s-au efectuat decontări de servicii de medicină dentară în anul 2017, dar și care a fost cuantumul total al decontărilor efectuate de CNAS în anul 2017 pentru servicii medicale de bază pentru medicina dentară.
„Vă rog să precizați dacă în ultimii ani s-au efectuat verificări privind veridicitatea decontărilor serviciilor medicale de bază pentru medicina dentară, atâta vreme cât majoritatea asiguraților/pacienților declară că nu au beneficiat niciodată de o decontare CNAS pentru acest tip de servicii, ci spun că au plătit integral contravaloarea serviciilor medicale de medicină dentară”, i-a mai cerut Ioan Balan ministrului Sănătății.
De asemenea, deputatul sucevean i-a cerut Sorinei Pintea să prezinte măsurile pe care intenționează să le implementeze, astfel încât asigurații care plătesc lunar contribuții de asigurări sociale de sănătate, vor putea să beneficieze de co-finanțarea serviciilor medicale de bază pentru medicina dentară, în limita plafoanelor aprobate de CNAS.
Lasa un raspuns