Un grup de parlamentari, printre care şi deputatul PSD de Suceava Emanuel Havrici, a iniţiat o propunere legislativă privind aprobarea Programului de susţinere a producătorilor din sectorul pescuitului şi acvaculturii, care îşi propune să îmbunătăţească nivelului de performanţă şi sustenabilitate al fermelor de acvacultură, prin îmbunătăţirea producţiei.

Concret, potrivit proiectului de lege, se aprobă acordarea unor ajutoare de stat pentru investiţii privind achiziţionarea sau achiziţionarea prin leasing de utilaje şi echipamente, achiziţionarea sau dezvoltarea de software, achiziţionarea de reproducători de peşti şi puiet de pești pentru repopularea fermelor de acvacultură, necesari îmbunătăţirii indicatorilor productivi în activitatea de acvacultură, producătorilor din sectorul acvaculturii (persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, persoane juridice).

Propunerea legislativă reglementează beneficiarii, cheltuielile eligibile, intensitatea ajutorului de stat, nivelul ajutorului de stat, care este de maximum 40% din costul standard, modalitatea de accesare a programului, termenul maxim de realizare a investiţiilor de un an, cu posibilitatea de prelungire maximum 6 luni de la încasarea avansului, la solicitarea beneficiarului.

Condiţia este ca beneficiarii care au realizat investiţii prin program să desfăşoare activităţi de piscicultură o perioadă de minimum 10 ani de la finalizarea investiţiei, pe durata programului, 2017-2020, și să își asume efectuarea controalelor anuale.

„România este un importator net de peşte şi produse pescăreşti importând anual peste 100.000 de tone şi realizând din producţie internă circa 15.000 de tone. Pe lângă peştele congelat (macrou, hering, cod) pe care nu îl produce, ci îl importă, piaţa românească apelează şi la importuri pentru specii care se produc în România (crap, păstrăv) adus mai ales în stare vie din ţările vecine (Ungaria şi Bulgaria), la preţuri aflate mult sub costurile de producţie autohtone. România deţine 97.005 ha amenajate pentru piscicultură — piscicultura este ramura acvaculturii care se ocupă de creşterea peştilor, nu şi de creşterea altor organisme acvatice, ca raci, scoici, creveţi, plante acvatice — (bazine, eleşteie, iazuri, lacuri de acumulare) înregistrate în Registrul Unităţilor de Acvacultură şi încă circa 40.000 neînregistrate. Totalul suprafeţei amenajate pentru piscicultură, în zona continentală, la nivelul UE28 este de circa 400.000 ha. (…) Având în vedere situaţia din sectorul piscicol, trebuie să instituim prin lege un program multianual de susţinere a activităţii producătorilor din sectorul pescuitului şi acvaculturii, prin instituirea unei scheme de ajutor de stat”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.