Despre măsurile și proiectele sale se poate spune cu lejeritate că sunt foarte… sociale, dar la urma urmei noi suntem cu toții o societate, așa că ce altfel de măsuri ar fi putut pregăti?
Fiind conștient că trebuie să atragă atenția și votul sucevenilor, acesta a decis să își treacă în agenda măsuri care să fie benefice – cel puțin acum, pe hârtie – tuturor categoriilor de cetățeni, de la cei mai tineri până la cei mai bătrâni, indiferent dacă au sau nu drept de vot.
„Pentru toți cei care își doresc să afle ce vor face candidații după alegeri, dacă vor fi aleși, eu am decis să încep să vă prezint proiectele mele pentru municipalitatea suceveană. Mă voi referi la cele două categorii de cetățeni, care sunt cele mai vulnerabile, în orice societate, și anume tinerii și persoanele vârstnice. Eu de-a lungul timpului am pregătit o serie de idei și proiecte realizabile cu sprijinul dumneavoastră, al tuturor, după ce am ascultat timp de patru ani populația Sucevei, din postura de deputat.
Pensionarii de astăzi nu sunt alții decât cei care au construit România, generația care ne-a crescut și care merită respectul nostru. Oamenii aceștia au acumulat experiențe pe care noi încă nu le-am întâlnit. Pensionarii nu ar trebui să mai lupte pentru ei, ci noi ar trebui să le facem viața mai ușoară. De aceea, îmi propun ca după alegeri să creăm un forum al înțelepților, cu un număr de 23 de oameni din toate cartierele orașului. Aceștia nu vor fi oameni de partid, vor fi oameni ai orașului, care pot înțelege problemele cu care se confruntă populația. Vom oferi abonamente gratuite pe mijloacele de transport în comun pentru pensionarii orașului”, a explicat Alexandru Băișanu.
Acesta a identificat imediat și sursa de bani pentru această măsură: „se va putea finanța o astfel de măsură prin simpla transparentizare a activității financiar-contabile a Primăriei”. Una din motivările deputatului ALDE este că „dacă tot avem un traseu de transport public și autobuzele merg, de ce să meargă goale? De ce să nu aibă dreptul orice pensionar să se urce într-un autobuz care oricum se plimbă gol”. Prin aceasta se poate înțelege clar că este foarte posibil ca deputatul să nu fi băgat de seamă vreodată un autobuz, mai ales în zilele săptămânii, când abia ai loc să arunci un ac – în opinia lui Băișanu se pare că acel loc poate fi ocupat de și mai multă aglomerație.
În plus, Alexandru Băișanu a afirmat că intenționează să pună la dispoziția pensionarilor spațiile potrivite în fiecare cartier pentru a le permite acestora să ducă la bun sfârșit activitățile în care se implică. „De ce să nu-i ajutăm pe pensionari să se întâlnească și să se organizeze?”, a mai argumentat primarul.
După ce a spus câte în lună și în stele despre proiectele și ideile dedicate pensionarilor, Băișanu a concluzionat că pensionarii trebuie ajutați de toate instituțiile locale.
„Îmi imaginez că primăria trebuie să subvenționeze biserica, nu pentru ziduri, ci pentru a da viață acelor ziduri, pentru ca bisericile și celelalte instituții să se dedice și proiectelor pentru bătrâni, în special cei care nu se pot deplasa”, a mai spus Băișanu.
Cât privește tinerii, deputatul a declarat că și aceștia ar trebui sprijiniți. „La acest moment, la nivelul grădinițelor și creșelor, acestea sunt supra-ocupate, cu aproape dublul capacității lor. Educatorii nu reușesc să facă față, sistemul este obosit. Consider că numărul de copii pentru fiecare clasă de la grădiniță trebuie înjumătățit, pentru ca educatorul să se poată ocupa de fiecare copil. Altfel, nu facem decât să aglomerăm clasele, fără să avem posibilitatea să și educăm copiii din clase. Noi ne propunem să construim grădinițe în fiecare cartiere, acolo unde avem un necesar stringent, să le reorganizăm pe cele care există. Grădinițele trebuie să aibă spații verzi, spații de joacă, spații potrivite pentru copii. În același timp, în grădinițele din Suceava apar foarte multe probleme de igienă, tocmai din cauza acestei supra-aglomerări. Dacă ajung primar, sediul de partid al PNL va reveni fără discuție, la vechea destinație – grădiniță”, adaugă Băișanu, uitând că până nu demult și el a fost membru al partidului care s-a mutat în grădinița transformată în sediu de partid.
În plus, deputatul a sesizat și lipsa locurilor de joacă, sau mai bine zis, neinteresul administrației de a repara toate spațiile de joacă din oraș. „Sunt foarte multe locuri de joacă care nu sunt salubre pentru copii, și nimeni nu face nimic, nici cei de la Primărie, nici cei de la Spațiul Public. ALDE va putea să îmbunătățească experiența copiilor și a părinților, prin diferite programe educative. Sunt foarte multe firme cu spații de joacă ce pot să trimită un animator care să distreze copii din parcuri, mai ales în orele de vârf, atunci când parcurile sunt foarte aglomerate”, a argumentat Băișanu.
Pentru elevi, acesta are un plan, ce-i drept, occidental, declarând că a depus o inițiativă legislativă care să interzică organizarea de cursuri de după-amiază. „În cazul în care legea nu va trece, sau va trece prea târziu, îmi propun să construim acolo unde este posibil, la școlile unde se poate, clase suplimentare. Vom mansarda acolo unde se poate, pentru a obține un număr mai mare de clase, în așa fel încât toți elevii să poată învăța de dimineața.”
În plus, Băișanu a adus aminte de unul din minusurile administrației actuale – lipsa de atenție și respect pentru olimpicii și campionii Sucevei. „Nu interesează pe nimeni ce eforturi depun părinții campionilor și ce eforturi depun acești copii minunați care ne urcă pe podiumuri naționale și internaționale. Soluția este un fond dedicat acestor campioni, și sprijinirea concretă a elevilor. ”
Urmând evoluția logică a vârstei, Băișanu a ajuns și la situația studenților suceveni. „În timpul guvernării Tăriceanu am reușit să obținem 30 de hectare de teren la Moara, am modernizat cantina și căminele, am reușit să terminăm corpul E, unul din cele mai moderne corpuri de universitate din țară. Când voi ajunge primar, va trebui să investim în universitatea noastră pentru a aduce cât mai mulți studenți la noi în oraș, care la rândul lor vor ajuta la îmbunătățirea per total a societății”, a încheiat Alexandru Băișanu.
În concluzie, deputatul a reamintit faptul că primarul nu este altceva decât un reprezentant al societății. Oamenii au ales un egal al lor, pe care l-au așezat pe scaunul de primar, iar acesta trebuie să organizeze administrația locală în așa fel încât suceveanul să se simtă respectat, să se simtă acasă.
Lasa un raspuns