Executivul a hotărât să includă în programul Centenarului o serie de proiecte considerate priorităţi importante pentru dezvoltarea României, printre ele aflându-se și Drumul Expres de mare viteză de pe Coridorul 9, Siret – Suceava – Pașcani – Ploiești – București.
În programul Centenarului au mai fost incluse autostrăzile Iaşi-Târgu Mureş și Piteşti-Sibiu.
De asemenea, mai sunt incluse proiectul Relansarea Învăţământului Tehnic şi Profesional în Sistem Dual și proiectul România Competitivă.
Sub egida „Programului Centenar” vor intra proiecte majore de infrastructură din domeniile culturii, educaţiei și cercetării, sănătăţii, transporturilor, societăţii informaţionale, digitalizării administraţiei, pe care Executivul le consideră priorităţi importante pentru dezvoltarea României, precum:
– Proiectul România Educată;
– Proiectul Relansarea Învăţământului Tehnic şi Profesional în Sistem Dual;
– Proiectul România Competitivă;
O parte dintre aceste proiecte se află deja în derulare, altele vor fi inițiate pe parcursul următorilor doi ani, astfel încât, la momentul aniversării Centenarului şi în momentul preluării, de către România, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019, acestea să poată exprima parcursul modern şi european al țării noastre.
„Este vorba despre proiecte pe care ni le asumăm la nivel naţional (…) și le dedicăm centenarului, tocmai pentru a face legătura între sacrificiile din trecut şi România modernă din viitor pe care ne-o asumăm în momentul de faţă”, declara premierul Dacian Cioloș la finele lunii octombrie a.c., când s-a dat startul evenimentelor dedicate Centenarului.
Includerea altor proiecte şi programe sub egida „Programului Centenar” se va face de către Guvernul României, la propunerea Departamentului Centenar. Suplimentar, acest departamentul va organiza, împreună cu celelalte instituții instituțiile implicate în gestionarea “Programului Centenar”, un grup interministerial și interinstituțional de monitorizare a progreselor și va elabora rapoarte trimestriale care vor fi înaintate Președinției, Cancelariei Prim-ministrului și președinților Camerei Deputaților și Senatului.
În data de 6 iulie Guvernul adopta o hotărâre privind înfiinţarea, organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Departamentului CENTENAR (HG 465/2016).
Lasa un raspuns