Pentru că de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute și gripei, până la data de 2 februarie 2016 au fost confirmate 95 cazuri de gripă la nivel național, din care un caz în județul nostru, DSP avertizează populația județului să-și ia măsurile de precauție necesare evitării contactării acestor afecțiuni.

Astfel, DSP reamintește câteva reguli esențiale de conduită care ajută în prevenția infectării cu virușii care declanșează gripa și infecțiile respiratorii. Vaccinul antigripal făcut în fiecare toamnă este esențial, însă trebuie acesta trebuie realizat neapărat după un consult la medicul de familie. Grupele de risc sunt: gravidele, persoanele peste 65 de ani, copiii mici, bolnavii de astm, diabet, afectiuni cardiace, renale, pulmonare, persoanele infectate cu HIV, dar și cei cu handicap. Este necesar ca în perioadele cu risc de infectare, să evitam aglomerațiile, să aerisim bine încaperile, să evitam oboseala sau stresul. Spălatul pe mâini, mai des decât în alte perioade ale anului, face parte, de asemenea, din prevenirea gripei. Este important de știut că simpla folosire a unei batiste atunci când tușim sau strănutăm, îi poate feri pe cei din jurul nostru de a contacta și ei virusul. Alimentația este foarte importanta, întrucât ea este cea care consolidează sistemul imunitar. Astfel, în perioadele cu risc de infectare, din alimentație nu trebuie să lipsească fructele și legumele în stare proaspătă (evident, spălate cât mai bine).
Persoanele care sesizează primele semne de boală (febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, dureri de gât, dureri de ochi, tuse uscată, grețuri, vărsături sau lipsa poftei de mâncare) trebuie neapărat să se prezinte la medic într-un timp foarte scurt. Automedicația nu este o soluție de vindecare, ci poate determina complicații care pot pune viața în pericol. Dacă medicul dă verdictul de gripă sau infecție respiratorie, bolnavul trebuie neapărat izolat la domiciliu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.