În ultima perioadă s-a vorbit extrem de mult de potențiala trădare a lui Victor Ponta și a PSD-ului care ar urma să vină din partea lui Gabriel Oprea și a UNPR-ului . De asemenea, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora cei din UNPR sunt la un pas să treacă în tabară PNL-Klaus Iohannis, urmând ca acest plan să aibă loc în această primăvara.

S-a vehiculat și ipoteza potrivit căreia ar fi apărut fisuri în actuala majoritate politică, după ce UNPR și-a exprimat, mult prea repede, susținerea pentru ca Eduard Hellvig să preia șefia SRI. Ponta, conștient că s-ar putea creea imaginea unui rupturi la vârful coaliției, a ieșit public și s-a declarat de acord cu nominalizarea lui Hellvig pentru conducerea Serviciului Român de Informații, evitând astfel să lase impresia unei neconcordanțe de viziune cu Gabriel Oprea.

În realitate, privind coaliția de la guvernare, chiar dacă există și anumite disensiuni între partidele de la guvernare, este greu de crezut că ruptura va fi produsă de UNPR și Gabriel Oprea.

Motivul este legat de faptul că, în situația în care oamenii lui Gabriel Oprea ar decide să schimbe barca politică și să bată palma cu liberalii, UNPR își pune în pericol propria existență.

Care-i explicația?

Să ne imaginăm că UNPR decide să facă guvern cu PNL, în această primăvara. În acest caz, în 2016  UNPR va fi obligat să candideze independent de PSD, atât la locale, cât și la parlamentare.

Dacă la alegerile locale cei din UNPR au șansa să câștige poate câteva primării importante (să rămână Neculai Onțanu la sectorul 2, Cătălin Cherecheș la Baia Mare, Marius Stan la Galați, Dan Dragulin- Călarași), la alegerile parlamentare oamenii lui Gabriel Oprea se lovesc de premise politice extrem de nefavorabile. Cei din UNPR au toate șansele să își semneze condamnarea la dispariție, în cazul în care se vor rupe de PSD în acest an.  La votul pe listă care urmează să fie reintrodus la parlamentarele din 2016, UNPR nu are aproape nici o șansă să atingă pragul electoral de 5%.

UNPR a beneficiat de locuri elegibile, la alegerile parlamentare din 2012, prin negocieri directe avute cu conducerea PSD. Dacă vor rămâne în actuala majoritate parlamentară și își vor dovedi susținerea față de Ponta, cei din UNPR vor avea legitimitatea de a cere un număr consistent de locuri eligile pe lista PSD de la parlamentare.  De exemplu, la un număr de 420 de parlamentari, PSD, alături de UNPR, are șanse să să obțină un număr de aproximativ 170, reprezentând un scor de aproximativ 40%. Din cei 170 de parlamentari, UNPR are toate șansele să reușească să obțină 50 de locuri eligibile, ceea ce le va oferi oficial statutul de partid important, fără de care nu se poate schimba nici o majoritate politică în legislatura 2016-2020.

În cazul în care UNPR trădează pe Ponta și PSD în această primavară, oamenii conduși de Gabriel Oprea vor avea o mare problemă la parlamentare cu privire la pragul electoral. În acest moment, este greu de crezut că UNPR are capacitatea să atingă 5% și să intre în Parlament. Infrastructura  politică a acestora, decisivă la niște alegeri parlamentare, este realmente inexistentă. Nici în puținele localități unde cei din UNPR au primari în funcție, situația nu este prea roz. De exemplu, în sectorul 2, condus de mâna dreaptă a lui Gabriel Oprea, Neculai Onțanu, este greu de imaginat că un candidat UNPR , la parlamentare, poate câștiga în fața celor pe care îi vor propune cei din PSD și PNL.

Dacă cei din UNPR nu vor mai fi într-o alianță cu PSD, este extrem de greu să credem că vor reuși să aplice rețeța negocierii unor locuri eligibile cu cei din PNL. Cu siguranța vor exista scândei între liberali și democrat liberali cu privire la lista de candidați la parlamentare, darămite să mai își facă loc pe ea și câțiva zeci de oameni din UNPR.

Cei din UNPR trebuie să conștientize că cu ”achiziții” de tip Radu Stroe, cu notorietate și experiență, dar foarte uzat din punct de vedere politic și al imaginii sau personaje cvasi- anonime precum Vasile Gherasim sau Ionel Agrigoroaei (cunoscut doar pentru că e terorizat de niște interlopi din Iași) nu prea poți să intri în Parlament pe picioarele tale, de unul singur. Ai nevoie de o o locomotivă politică, precum PSD, unde să îți negociezi sau ”cumperi” niște locuri pentru a ajunge acolo unde îți propui.

Așadar, UNPR are două variante:

  1. Prima în care să rămână la braț cu PSD și să abuzeze de loialitatea și sprijinul oferit, în schimbul unui număr cât mai mare de locuri eligibile pe lista de la parlamentarele din 2016
  2. A doua în care va trăda PSD, va trece de partea PNL, și va candida independent de PSD la localele și parlamentarele din 2016. Această ipoteză, cu siguranță, este una extrem de periculoasă. Dacă nu intră în Parlament în 2016, partidul lui Gabriel Oprea va semăna, în cel mai bun caz, cu un PNTCD de stânga..

Întrebarea care se impune în acest moment și care probabil este în mintea multor lideri ai UNPR este aceea dacă se impune să trădeze PSD și să treacă de partea PNL sau să rămână la sânul lui Ponta și să aibă asigurat accesul în Parlament în 2016, cu un număr consistent de senatori și deputați.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.