Ministerul Sănătăţii a transmis, luni, precizări cu privire la testarea suspecţilor de coronavirus din Bucureşti şi a explicat procedura care trebuie urmată. Prima dată trebuie sunat la DSP, iar pe baza datelor transmise de instituţie se face recoltarea în centre. În lipsa acestor date, centrele nu vor face recoltarea.

”Persoanele care prezintă simptomatologie specifică infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, conform Metodologiei INSP din data de 20.01.2022, (http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-personalul-medico-sanitar/2951-metodologia-de-supraveghere-a-covid-19-actualizare-20-01-2022), cu indicaţie de testare RT-PCR, vor solicita testarea către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti prin numărul de Call Centre 021-9462 sau prin platforma online de la adresa https://dspb.ro/formular-programare-test-covid-19/”, a transmis, luni, MInisterul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că persoane nedeplasabile, sau care nu au posibilitatea de a se deplasa către un centru de testare, vor menţiona acest lucru în formularul online sau operatorului Call Centre pentru a fi introduşi în lista de aşteptare a SABIF pentru testare la domiciliu.

”Pentru persoanele care se pot deplasa către un centru de recoltare, fără a utiliza mijloacele de transport în comun, DSP va informa solicitantul cu privire la posibilitatea testării într-un punct de recoltare organizat într-o unitate sanitară, prezentându-i le pe cele din imediata vecinătate, dar şi posibilitatea de accesa harta acestor puncte de recoltare, publicată pe site-ul MS şi DSP Bucureşti. De asemenea, DSP va emite prin email si/sau sms care conţine numărul de înregistrare al cererii, numele, prenumele solicitantului şi CNP-ul parţial anonimizat, pe care pacientul îl va prezenta la centrul de testare”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a explicat că persoanele care se vor prezenta în punctele de recoltare vor prezenta dovada înregistrării de testare la DSP Bucureşti.

”Persoana va prezenta email-ul /SMS-ul primit de la DSP Bucureşti. Fără această dovadă, recoltarea probelor pentru  RT-PCR, nu se va efectua! Personalul din punctul de recoltare are obligaţia să valideze datele paşaportare cu numărul de înregistrare al cererii de testare, primit prin email / SMS, de la DSP Bucureşti. În cazul în care, datele nu corespund, recoltarea nu se va efectua”, a mai transmis instituţia.

După recoltare, persoana testată va aştepta la domiciliu rezultatul testului RT-PCR, pe care îl va primi prin email / sms din aplicaţia CORONAFORMS.

În cazul în care rezultatul testului este POZITIV, persoana trebuie să contacteze medicul de familie.

Ministerul Sănătăţii a decis înfiinţarea de centre de recoltare pentru pacienţi cu simptome de COVID-19 la mai multe spitale din Capitală, după ce la call-center-ul DSP Bucureşti au fost înregistrate peste 2000 de solicitări în vederea testării a aproximativ 6000 de persoane potenţial infectate cu SARS Cov-2, iar timpul de aşteptare a trecut de 72 de ore, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.